Riba je prebogata omega-3 masnim kiselinama, a nedostatak ovog hranljivog sastojka posledično dovodi do slabijeg pamćenja, lošeg neurološkog razvoja kod dece, multiple skleroze, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i lošijih kognitivnih funkcija.
Ako ne jedete često ribu, uzimanje ribljeg ulja kao dijetetskog dodatka može vam pomoći da unesete dovoljno omega-3 masnih kiselina u svoje telo. Riblje ulje je jedan od najčešće konzumiranih dodataka ishrani, i to ne bez razloga.
Postoje dve vrste kiselina u ribljem ulju – eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Pravilna funkcija nervnog sistema i mozga zavisi upravo od prisustva DHA, dok je jak imuni sistem povezan sa prisustvom molekula prostaglandina koji se sintetišu iz EPA.
Dakle, nedostatak omega-3 masnih kiselina posledično dovodi do slabijeg pamćenja, lošeg neurološkog razvoja kod dece, multiple skleroze, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i lošijih kognitivnih funkcija.
Kako uzimati riblje ulje? Riblje ulje najčešće možete naći u kapsulama jer se na taj način najlakše konzumira, ali je još zdravije ako ga snabdevate konzumiranjem masne ribe – haringe, lososa, sardina, inćuna i skuše, a Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da jedete 1-2 porcije riba nedeljno.
Ako to za vas nije opcija, omega-3 masne kiseline možete uneti i u organizam putem dodataka ishrani sa ribljim uljem. Evo nekoliko sjajnih razloga zašto bi trebalo da uvrstimo riblje ulje u naš jelovnik.
Doprinosi zdravlju srca i krvnih sudova
Mnoge studije pokazuju da ljudi koji jedu puno ribe imaju mnogo nižu stopu srčanih bolesti jer riblje ulje povećava nivo dobrog holesterola i snižava loš holesterol, čak i u malim dozama pomaže u snižavanju krvnog pritiska i sprečava stvaranje masnih naslaga i plaka gore u arterijama.
Pomaže u lečenju mentalnih bolesti
Naš mozak se sastoji od skoro 60 odsto masti, a najveći deo čine omega-3 masne kiseline, zbog čega su neophodne za pravilno funkcionisanje mozga. Pored toga, istraživanja sugerišu da riblje ulje, zbog svojih omega-3 masnih kiselina, može sprečiti ili smanjiti simptome mentalnih bolesti kao što su šizofrenija i bipolarni poremećaj.
Čini kožu lepšom
Koža je naš najveći organ i ona prva vidi da li nešto nije u redu sa telom. Ako imate problema sa suvoćom, bubuljicama ili ste primetili pojavu prvih bora, riblje ulje može vam pomoći jer čuva kolagen koji kožu čini elastičnom i zategnutom. Takođe, riblje ulje može pomoći u ublažavanju simptoma psorijaze i dermatitisa.
Smanjuje upale u telu
Upala je način na koji se imunološki sistem bori protiv infekcija i povreda. Međutim, hronična upala je povezana sa ozbiljnim bolestima kao što su gojaznost, dijabetes, depresija i bolesti srca. Pošto riblje ulje ima antiinflamatorna svojstva, može pomoći u lečenju stanja u kojima se javlja hronična upala.
Štaviše, pokazalo se da su dodaci ribljeg ulja efikasni u smanjenju bola, ukočenosti i potrebe za lekovima kod ljudi sa reumatoidnim artritisom, koji uzrokuje bolne zglobove.
Smanjuje očni pritisak
Ako imate glaukom, pređite na omega-3 masne kiseline ili riblje ulje. Masne kiseline će pomoći u uklanjanju očne vodice, a sa njom i očnog pritiska. Međutim, riblje ulje ne može da zameni lekove za očne bolesti, ali može doprineti bržem i efikasnijem lečenju.
Poboljšava raspoloženje
Nezasićene masne kiseline mogu povećati proizvodnju serotonina, “hormona sreće” koji poboljšava raspoloženje. Tako ćete se lakše nositi sa stresom i ne dozvoliti da vas obuzme očaj i osećaj bespomoćnosti.
Uz sve ovo, riblje ulje je takođe efikasno u smanjenju simptoma ADHD-a kod dece, povećava energiju i može da smanji simptome astme, posebno u detinjstvu.
Izvor: klix, b92, Foto: pixabay