Iako su nam svima poznati termini iz naslova koji se odnose na organske, prirodne i zdrave namirnice, oni imaju različita značenja koje mnogi ne umeju da razlikuju. U nastavku ovog teksta želeli bi da razgraničimo razlike između ovih namirnica.
Organska hrana – uzgaja se bez veštačkih pesticida, đubriva i herbicida. Organsko meso, jaja i mlečni proizvodi dobijeni su od životinja koje se uzgajaju prirodnim putem bez dodataka hormona ili antibiotika.
Prirodna hrana – hrana bez sintetičkih ili veštačkih sastojaka (aditiva).
Zdrava hrana – Opšti termin za namirnice koje mogu biti prirodnog ili organskog porekla, ili čak redovne namirnice koje su pretrpele izvesnu manju obradu kako bi postale zdrave. Primera radi brašno od celih zrna žitarica mleveno na mlinskom kamenu.
Mnogi tvrde da organska hrana ima veću koncentraciju hranjivih materija, međutim mišljenja su podeljena. Hranjivi sastojci namirnica zavise od toga kada je i na koji način namirnica obrađena, i kada je skladištena. Osim ukoliko namirnica nije sveža, nema potvrđenih dokaza da je organska i prirodna hrana boljeg ukusa ili zdravija od uobičajnih namirnica. Sam ukus određuje genetika biljke, a ne da li je obrađena konvencionalnim načinima ili organski. Način rukovanja i obrade namirnica takođe utiču na ukus. Primera radi paradajz koji je ubran još dok je zelen, nikada neće moći više da razvije pravi ukus paradajza koji je potpuno oformljen.
Ukoliko na proizvodu koji ste kupili piše da je to proizvod iz organskog uzgoja onda to znači da u procesu njegove proizvodnje nisu korišćeni pesticidi, veštačka đubriva, jonizujuća radijacija, aditivi, antibiotici, hormoni rasta, genetske modifikacije itd. Izuzetna pažnja poklanja se kvalitetu i održavanju zemljišta i vode koji su deo proizvodnog procesa, tako da su farme organske hrane udaljene od fabrika, auto-puteva, kanalizacionog zagađenja i drugih mogućih štetnih uticaja.
Iako tip đubriva koji se koristi prilikom proizvodnje, ne može uticati na ukus, može uticati na okruženje. Mnogo ljudi voli da plaća dodatnu sumu na organsku hranu koja je skuplja iz razloga što njena proizvodnja nema štetnih uticaja na prirodnu sredinu. Nažalost moramo naglasiti da organska proizvodnja namirnica ne štiti istu od kontaminiranja prilikom transporta od njive do tržišta.
Za sada upotreba proizvoda biološkog uzgoja (organska proizvodnja) nije zaživela u Srbiji, ali ne sumnjamo da će u budućnosti i toga biti.
Jedno istraživanje je napravilo razliku u korišćenju organske i konvencionalne ishrane tako što su pratili i proučavali sadržaj određenih materija i u jednim i u drugim namirnicama a rezultati su sledeći. Organska hrana sadrži 27% više vitamina C, 21% više gvožđa, 29% više magnezijuma i 13% više fosfora.
Savet
Iako ima istraživanja u kojima se navodi kako nema velikih razlika između konvencionalnih i organskih namirnica, svi oni koji se brinu o svom zdravlju daće prednost organski uzgojenim namirnicama, posebno kada je reč o onima koje se redovno nalaze na jelovniku većine ljudi. Mi kao sportisti se moramo potruditi da pre svega dajemo akcenat bilo kojim zdravim namirnicama, a potom ukoliko smo i u finansijskoj mogućnosti obratimo pažnju na organski uzgajene namirnice.
Izvor: pkcrvenazvezda.org.rs, Foto: Unsplash