Određena hrana može da utiče na dejstvo lekova koji se uzimaju na recept, a mnogi ljudi nisu svesni potencijalnih opasnosti.
Lekovi i sok od grejpa
Sok od grejpa ne treba uzimati sa određenim lekovima, uključujući antihistaminike, statine i lekove za lečenje visokog krvnog pritiska.
„Sok omogućava da više leka uđe u krv“, kaže dr Šiv Mej Huang iz FDA i dodaje da kada ima previše leka u krvi, moće da bude i više nuspojava.
Razređivači krvi i lisnato povrće
Lisnato povrće poput spanaća bogato je vitaminom K, što može da ometa razređivače krvi.
„Ono što bi trebalo pokušati je da se zadrži približno isti unos hrane bogate vitaminom K svaki dan“, kaže dr Fren Burke.
On kaže da „ako jedan dan pojedete jednu porciju brokolija, sledeći bi trebalo planirati jednu porciju hrane sa visokim sadržajem vitamina K“.
Banane i ACE inhibitori
Banane, so, špmorandže i zeleno lisnato povrće ne smeju da se uzimaju sa ACE inhibitorima, koji se često prepisuju za lečenje krvnog pritiska ili srčanog zastoja.
Stručnjaci upozoravaju da su te namirnice bogate kalijumom, koji pomaže u pružanju signala ćelija srčanog mišića, piše portal Eat This Not That.
Izvor: eatthis.com, N1, Foto: pixabay