Kako su pokazale analize sedam prethodnih studija, dijabetes može da poveća rizik od produženog kovida.
Istraživači su pregledali studije koje su pratile ljude najmanje četiri nedelje nakon oporavka od kovida-19 da bi videli koje osobe su razvile uporne simptome povezane sa produženim kovidom, kao što su moždana magla, stanja kože, depresija i kratak dah, prenosi Reuters.
U tri studije, ljudi sa dijabetesom su imali do četiri puta veću verovatnoću da razviju produženi kovid u poređenju sa ljudimakoji nemaju dijabetes, prema prezentaciji održanoj na godišnjim naučnim sastancima Američkog udruženja za dijabetes.
Istraživači su rekli da se čini da je dijabetes “moćan faktor rizika” za produženi kovid, ali su njihovi nalazi preliminarni jer su studije koristile različite metode, definicije produženog kovida i vremena praćenja, a neke su posmatrale hospitalizovane pacijente, dok su se druge fokusirale na ljude sa blažim oblicima kovida-19.
“Potrebno je više visokokvalitetnih studija u više populacija i okruženja da bi se utvrdilo da li je dijabetes zaista faktor rizika za produženi kovid, rekli su istraživači.
Oni su dodali da se u međuvremenu savetuje pažljivo praćenje osoba sa dijabetesom nakon kovida-19.