U Beogradu je danas otvoren 13. Balkanski festival sira (Balkan Cheese Festival), izložba autohtonih sireva Balkana, na kome učestvuje 50 izlagača s oko 300 vrsta sireva.
Osnivač festivala Srba Jovanović istakao je da je posebno važno što na ovogodišnjem festivalu izlaže i nekoliko proizvođača sireva iz Bosne i Hercegovine.
„Bosna i Hercegovina je poznata po izuzetno kvalitenim sirevima, kako u regionu tako i u Evropi i svetu. Imamo jedini organski sir iz BiH, iz Teslića, s farme koza oko koje u krugu od 50 kilometra nema nijedne fabrike ili grada, koze piju izvorsku vodu na visokoj nadmorskoj visini, a najmanje tri godine nijedan pesticid sertifikovano nije ušao u to područje, i to je jedan od najzdravijih, najkvalitetnijih i najređih sireva“, rekao je Jovanović.
Dodao je da su izloženi i sirevi iz Kupresa, koji su na prethodna dva festivala bili najbolji sirevi po glasovima publike, livanjski sir i kozji sir iz Lukavca koji je zrio u hrastovoj kori, i sir sa maslinama.
Jovanović je ukazao da su se ranije u zemljama regiona sirevi uglavnom delili na bele sireve i polutvrde kačkavalje, mlade ili stare, polumasne ili punomasne, a da se zahvaljujući ovom festivalu razvio ukus potrošača, ali i veština proizvođača da prave sireve s raznim dodacima i izrađuju ih po različitim tehnologijama.
On je naglasio da su izloženi sirevi vrlo visoko kvalitetni i specijalitetni i da ih nema u maloprodaji ili na pijacama, i da je festival značajan i zbog toga što prezentuje takve sireve čime se podržava održivost njihove proizvodnje i života proizvođača na seoskim farmama.
Izvor: Anadolija, N1, Foto: pixabay