Konzumiranje veštačkih zaslađivača moglo bi da poveća rizik od razvoja karcinoma, pokazalo je veliko francusko istraživanje. Ali deo naučnika koji nisu bili uključeni u studiju tvrdi da ona nije dovoljan dokaz za izmenu aktuelnih zdravstvenih preporuka.
Milioni ljudi svakodnevno konzumiraju zaslađivače u proizvodima poput dijetalnih sokova, delom da bi izbegli nakupljanje viška kilograma zbog previše šećera koji unose u organizam. Ali zamena šećera veštačkim zaslađivačima već duže vreme izaziva kontroverze.
Da bi procenili da li prouzrokuju zaslađivači karcinom, istraživači su u Francuskoj analizirali podatke prikupljene od više od 100.000 ispitanika.
U sklopu istraživanja francuske internet stranice NutriNet-Sante, oni su putem upitnika sami prijavljivali šta jedu, kakvim stilom života žive i navodili su potencijalne istorije bolesti u intervalima od 2009. do 2021.
Zatim su uporedili povezanost konzumiranja zaslađivača sa rizikom od razvoja karcinoma, a u obzir su uzeli i druge varijable poput pušenja, loše ishrane, životne dobi i telesne aktivnosti.
Među učesnivima studije koji su zaslađivače konzumirali “češće od proseka, primećen je povećan rizik od karcinoma – 13 odsto veći nego među onima koji ih nisu konzumirali”, kazala je Matilda Tuvie, direktorka istraživanja na francuskom institutu INSERM, koja je i vodila studiju.
Po istraživanju objavljenom u časopisu “PLOS Medicine”, veći rizik od karcinoma bio je posebno vidljiv kod onih koji su konzumirali aspartam i acesulfam kalijum, koji se koriste u mnogim bezalkoholnim pićima.
Sokovi su zaslužni za više od polovine ukupnog konzumiranja veštačkih zaslađivača, dok obični šećeri učestvuju 29 odsto.
U istraživanju stoji da je kod jednog dela ispitanika “uočen veći rizik od razvoja karcinoma dojke i nekih oblika karcinoma povezanih sa prekomernom telesnom težinom”
Tuvie je rekla da se “ne može u potpunosti isključiti subjektivnost pri ispunjavanju upitnika, koja je povezana s načinom života konzumenata”, pa je pozvala na dodatna istraživanja koja bi mogla da potvrde dosadašnje rezultate.
Američki Državni institut za karcinom i britanski “Cancer Research” kažu da zaslađivači ne prouzrokuju karcinom i dodaju da ih je za upotrebu odobrila Evropska agencija za sigurnost hrane.
Nije dokazano
“Povezanost veštačkih zaslađivača sa rizikom od razvoja karcinoma je kontroverzno pitanje o kom se govori još od 70-ih kada je zaslađivač ciklamat zabranjen za korišćenje zbog povezanosti s karcinomom bešike kod miševa, premda takva povezanost nije uočena kod ljudi”, rekao je Džejms Braun, biomedicinski stručnjak sa britanskog univerziteta Aston.
Braun, koji nije učestvovao u studiji, za AFP je izjavio da je ona “dobro promišljena i realizovana” i da je sprovedena na “impresivno” velikom uzorku ispitanika.
Ali dodaje kako “ne veruje da je istraživanjem obuhvaćeno dovoljno dokaza“ zbog kojih bi britanska Nacionalna zdravstvena služba “izmenila svoje dosadašnje preporuke”.
Majkl Džons sa Instituta za istraživanje karcinoma u Londonu smatra da povezanost prikazana u istraživanju “ne implicira uzročno-posledičnu vezu” i da “nije dokaz da veštački zaslađivači uprozrokuju karcinom”.
Rezultati istraživanja ne bi trebalo da budu podsticaj za povratak na konzumiranje zašećerenih pića. Zapravo, po NutriNet-Santeovom istraživanju iz 2019. je otkriveno da su i ona povezana sa većim rizikom od karcinima i to nekoliko vrsta karcinoma.
Braun je rekao da nisu svi zaslađivači isti.
“Na primer, zaslađivači na na bazi stevije pokazala su dobrobit za zdravlje. Ako koristite kvalitetan vetački zaslađivač kao zamenu za šećer, on će vam pomoći kod gubljenja kilograma”, rekao je.
Izvor: Hina/AFP, N1, Foto: pixabay