Jedno straživanje sugeriše da redovno konzumiranje ljutih papričica pruža ranije neprepoznate zdravstvene koristi koje utiču i na dužinu života.
Ljudi koji jedu ljute papričice mogu imati „znatno manji rizik da će umreti od posledica kardiovaskularnih bolesti ili raka“, navodi se u pleriminarnim rezultatima istraživanja koje će biti predstavljeno na naučnom skupu Američkog udruženja za srce.
Na osnovu prethodnih istraživanja utvrđeno je da ljute papričice u ishrani deluju protivupalno, da su antioksidansi, da deluju antikancerogeno i regulišu nivo šećera u krvi zbog kapisaicina – sastojka koji paprikama daje karakterističan ljut ukus. Ova studija je prvi veliki pokušaj da se ustanovi veza između korišćenja ljutih papričica u ishrani i stope mortaliteta od različitih bolesti.
Kako bi procenili efekte ljute paprike na dugovečnost, istraživači su analizirali 4.729 studija iz pet vodećih svetskih zdravstvenih baza podataka.
Posebno su obuhvatili četiri opsežne studije koje su pratile zdravstvene ishode kod pacijenata za koje su imali podatke o načinu ishrane.
To je istraživačkom timu pružilo i zdravstvene i prehrambene podatke za više od 570.000 pojedinaca u Sjedinjenim Državama, Italiji, Kini i Iranu, što im je omogućilo da uporede rezultate onih koji su jeli ljute paprike sa onima koji ih retko ili nikada nisu jeli.
U poređenju sa onima koji su „retko“ ili „nikada“ jeli ljutu papriku, analiza je pokazala da su ljudi koji su ih redovno jeli imali:
– Za 26 odsto manji procenat smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti;
– Za 23 odsto manju smrtnost od raka;
– I za 25 odsto manju smrtnost iz bilo kojih drugih razloga.
„Iznenadili smo se kada smo otkrili da je u ovim prethodno objavljenim studijama potvrđena veza između redovne konzumacije ljutih papričica i niže stope mortaliteta“, naglašava kardiolog Bo Sju, sa Instituta za kardiologiju klinike u Klivlendu i jedan od rukovodilaca istraživanja.
Međutim doktor Sju upozorava da su tačni razlozi i mehanizmi koji bi mogli da objasne ove zaključke još uvek nepoznati.
„Stoga je nemoguće sa sigurnošću tvrditi da ukoliko jedete više ljute paprike da ćete duže živeti ili da ćete biti manje ugroženi od kardiovaskularnih bolesti ili raka“, naglašava doktor.
Neophodno je sprovesti dodatna istraživanja, jer su studije koje su oni analizirali imale uzorak koji je već imao specifične zdravstvene podatke i druge parametre koji bi mogli da utiču na konačne nalaze.
Istraživači su takođe primetili da su količina i vrsta ljute paprike korišćene u ishrani varirale među studijama, što otežava donošenje zaključaka o tome koliko tačno, koliko često i koja vrsta ljute papričice može biti povezana sa zdravstvenim prednostima.
Izvor: Independent.co.uk, rts, Foto: Unsplash