Oni koji se trude da se zdravo hrane maksimalno izbegavaju picu. Razumno je, s obzirom na količinu kalorija, masti i hemijskih dodataka koji se nalaze u njima.
Međutim, male promene u pripremi tradicionalnih recepata mogu picu pretvoriti u zdrav i ukusan obrok.
Testo – Izbegavajte pripremu testa sa brašnom, ili smrznuto testo za picu. Umesto toga, zamesite testo sa celim zrnom, koje ima mnogo veću nutritivnu vrednost od belog brašna, a takođe je i ukusno.
Sos – razne vrste kečapa koji se nalaze na policama supermarketa punjene su raznim hemijskim aditivima. Umesto njih, testo premažite domaćim paradajz sosom, maslinovim uljem i začinima. Ne samo da je zdraviji, već ima i bolji ukus od kečapa.
Meso – Većina delikatesnih proizvoda jedva sadrži meso, a pored toga su punjeni hemijskim aditivima koji negativno utiču na metabolizam. Sledeći put kada budete pripremali picu, zamenite ih pilećim ili ćurećim mesom, a možete dodati i malo slanine.
Povrće – paradajz, paprika, luk, beli luk, tikvice, pečurke, masline… Samo mašta je granica onoga koje sve povrće možete da stavite u picu. Važno je samo da stavite veću količinu.
Sir – Na kraju stavite bilo koji sir, ali najbolje je da bude i malo masnog sira.
Izvor: Healthy food team, Report.rs, Foto: Pexels