Nezdrava hrana i nedostatak sna su povezani. Kada ste nenaspavani imate pojačanu želju za slatkišima i kaloričnim namirnicama. Istraživači ukazuju na to da je zapravo endokanabinoidni sistem taj koji pokreće naše hedonističke žudnje za ovakvom vrstom hrane.
Verovatno vam se već događalo da ste budni usred noći i da ste posegnuli za hranom.
„Ako ste nenaspavani, sigurno vam se neće jesti neka zdrava namirnica, poput šargarepe. Radije birate nešto nezdravo, puno šećera, skroba i soli“, rekao je neuronaučnik Erik Hanlon, koji proučava povezanost između nervnog sistema i ponašanja na Univerzitetu u Čikagu.
Povezanost hrane sa nedostatkom sna potiče još odavnina, kada su i naši preci takođe žudeli za slatkim bobicama i masnom ribom. Nedostatak sna pokreće te drevne nagone koji bude želju za slatkom, jakom i masnom hranom.
„Ranije je bilo važno da imate obrok bogat ugljenim hidratima i masnoćama, jer ga niste imali često. A kako je poznata reakcija mozga na hranu, on nije evoluirao tako brzo kao što je odabir hrane postao lako dostupan“, rekao je Hanlon.
Postoje dva hormona koji kontrolišu naš nagon za hranom, leptin i grelin.
„Leptin znači gubitak, odnosno on suzbija apetit i tako doprinosi gubitku kilograma. Grelin znači porast. Ovaj brzo delujući hormon povećava glad i dovodi do debljanja“, kaže specijalista za spavanje dr Radž Desgupt.
Istraživanja pokazuju da ako ste nenaspavani nivo grelina raste, a rezultat je povećanje gladi. Ali, to ne objašnjava zašto žudimo baš za slatkišima kada smo nenaspavani.
Da bismo dobili odgovor na to pitanje moramo pogledati endokanabinoidni sistem. Njegov posao je održavati telo u ravnoteži. On reguliše sve, od spavanja do apetita, upala, bola i još mnogo toga.
Nauka je prvi kanabinoidni receptor otkrila tek 1988. godine u mozgu štakora. Za nekoliko godina pronašli su još dva receptora, CB1 i CB2, i otkrili da je prisutan kod svih kičmenjaka i kod nekih beskičmenjaka.
Kakve veze ovaj sistem ima sa ishranom?
Endokanabinoidi se vežu za iste receptore kao i aktivni sastojak marihuane, što, kao što znamo, često pokreće želju za grickalicama. Istraživači veruju da endokanabinoidni sistem pokreće naše hedonističke žudnje za masnom i slatkom hranom.
U studiji objavljenoj 2016. godine, Hanlon je uporedio cirkulacijski nivo 2-AG, jednog od najzastupljenijih endokanabinoida, kod ljudi koji su spavali četiri noći normalnim snom (više od osam sati) sa ljudima koji su spavali samo četiri sata.
Kod osoba koje su bile nenaspavane istraživači su zabeležili veći porast gladi i apetita od onih koji su spavali osam sati. Nenaspavane osobe su imale i veću popodnevnu koncentraciju 2-AG. Takođe su teže kontrolisali želju za hranom bogatom ugljenim hidratima i kalorijama.
„Zašto je to tako, ne znamo“, rekao je Hanlon.
Sva su istraživanja toliko nova da nauka još ne zna kako se sve to uklapa ili što se u vezi s tim može učiniti. I to nas dovodi do krajnjeg zaključka da još uvek neće biti medicinskog leka za nenaspavane osobe koje zbog toga posežu za nezdravom hranom.
Izvor: CNN, Foto: Unsplash
Pratite portal Report.rs na instagramu i fejsbuku