Stručnjaci iz Nemačke i Severne Irske kažu da umereno konzumiranje crnog vina može da ima pozitivne efekte na zdravlje.
Nova studija istraživala je vezu između krvnog pritiska i unosa flavonoida, kojih, između ostalog, ima i u crnom vinu.
Na uzorku od oko 1.000 Nemaca, utvrđeno je da tri čaše vina (po 125 mililitara) nedeljno mogu da snize krvni pritisak.
Flavonoidi izazivaju opuštanje krvnih sudova i samim tim njihovo širenje, što popravlja protok krvi.
Studiju, objavljenu u časopisu Hiptertenzija (Hypertension), sproveli su naučnici Kraljičinog univerziteta u Belfastu i Univerziteta u Kilu.
Njihovi nalazi utvrdili su da flavonoidi, kojih ima dosta u voću, povrću, čaju i drugim proizvodima na bazi voća, imaju pozitivan efekat na nivo krvnog pritiska.
„Istraživanje je iznedrilo dokaze koji sugerišu da je krvni pritisak moguće regulisati jednostanim promenama u dnevnoj ishrani“, kaže autor studije Edin Kesidi sa Univerziteta u Belfastu.
Izvor: Hipertension, RTS, Foto: Unsplash