Nutricionisti preporučuju da jaja treba da budu deo naše redovne ishrane. Ali to ne znači da ih možete pripremiti onako kako želite i očekivati da će vam pružiti zdravu ishranu. Način na koji ih pripremate je veoma važan, u smislu toga kako i koliko proteina nudi.
Nedavno je nutricionista Nmami Agarval na društvenim mrežama podelila idealan način pripreme jaja. Ona kaže da je “sunčana strana gore” najzdravija.
U svom postu je rekla: „Zabavna činjenica: većina hranljivih sastojaka u jajetu je prisutna u žumancetu. Jedenje belanca i žumanca zajedno obezbeđuje pravi balans proteina, masti i kalorija.
Ona je dodala da kombinacija (belanca + žumanca) omogućava većini ljudi da se osećaju sito i zadovoljno nakon što pojedu jaje.
Jedno jaje sadrži:
– Vitamin A – 6 procenata
– vitamin B5 – 7 odsto
– vitamin B12 – 9 odsto
– Fosfor – 9 odsto
– vitamin B2 – 15 odsto
– Selen – 22 odsto
Više koristi od jaja

Pomaže u povećanju dobrog holesterola
Jaja pomažu u podizanju dobrog holesterola (HDL). HDL, lipoprotein velike gustine smanjuje rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja.
Dobro za zdravlje očiju
Jaja sadrže vitamin A koji poboljšava zdravlje očiju. Nedostatak vitamina A je najčešći razlog slepila kod dece u zemljama u razvoju. Svakodnevna konzumacija jaja takođe povećava zeaksantin i lutein u krvi, što smanjuje rizik od makularne degeneracije i katarakte.
Dobro za zdravlje mozga
Jedno jaje sadrži 125,5 mg holina, što je oko 1/4 onoga što vam treba dnevno. Holin je dobar za zdravlje srca i mozga. Pomaže u regulisanju pamćenja i raspoloženja. Takođe pomaže u kognitivnim funkcijama poput vizuelnog i verbalnog pamćenja. Membrana koja okružuje vaše ćelije formirana je uz pomoć holina.
Smanjuje rizik od raka dojke
Nedavno istraživanje na Univerzitetu Harvard pokazalo je da jaja mogu smanjiti rizik od raka dojke. Najviše deluje kada se jaja konzumiraju tokom adolescencije. Takođe je otkriveno da su žene koje su konzumirale najmanje šest jaja svake nedelje imale 44 odsto manji rizik od raka dojke od žena koje su jele manje ili nimalo jaja.
Pomaže u gubitku težine
Visok sadržaj proteina u jajima čini ih pogodnim za gubitak težine. Proteini vas duže drže sitima, povećavaju metabolizam, što vam pomaže da sagorite više kalorija.
Izvor: Report.rs, Times of India, Foto: Pexels