Ajvar je jedan od glavnih aktera kada spremamo zimnicu. Neko voli ljuti, neko blagi, neko voli da raspravlja šta je pravi ajvar i tvrdi da pinđur nije ajvar. Ipak, ne pričamo mnogo o tome da li on goji.
Nutricionisti kažu da ajvar skoro pa i da nema kalorija, ali, i nije nešto posebno nutritivan. Možda je to razlog što možemo da pojedemo celu teglu i nije nam dosta. On nije nutritivno bogat jer se paprike najpre peku, pa se melju i potom prže, što dovodi do gubitka brojnih benefita iz crvene paprike i patlidžana. Pa tako 100gr ajvara spremljenog kod kuće ima 4 gr ugljenih hidrata i samo 2 gr proteina, prenosi Strong Nature.
100 gr domaćeg ajvara ima 78 kalorija, što je mala kalorijska vrednost. Kupovni ajvar ima nešto više, ali ni on vas neće zasititi, niti vas ugojiti ukoliko ga konzumirate svaki dan.
Osim što ima malo kalorija, ima malo i vitamina i minerala. Vitamini A, B i C koji se nalaze u crvenoj paprici se gube termičkom obradom koju zahteva priprema ajvara, ali to što nema mnogo kalorija, ipak, ne znači da treba da ga jedemo neograničeno.
Izvor: Strong Nature, Foto: Pixabay
Pratite portal Report.rs na instagramu i fejsbuku