Idealno telo, mit koji industrija uvek okreće u svoju korist. Tokom godina trendovi su se menjali, a mi smo ostali zarobljeni jureći ideale koje drugi nameću. U celoj toj borbi da izgledamo kao sa naslovnih strana izgubili smo svoj identitet i postali robovi dijeta koje iskaču sa svih strana, često zanemarujući svoje zdravlje.
Da li je izgladnjivanje, preskakanje večere i izbacivanje belog hleba najbolji način da dođemo do „idealnog tela“? Naravno da nije, svaki stručnjak će vam reći da je najbolji način da budete zdravi i lepo se osećate u svom telu balans. Hrana nam daje energiju, te bi trebalo da jedemo „onoliko koliko trošimo“. Uz umerenu, zdravu ishranu i fizičke aktivnosti naše telo će biti zdravo i neće biti onih viškova koji nam zadaju glavobolje.
U savremenom dobu teško je voditi računa o balansiranoj ishrani i fizičkoj aktivnosti. Živimo brzo i okruženi smo stresom, te kada je hrana u pitanju ne razmišljamo previše o kvalitetu već želimo da to što pre skinemo sa dnevnog reda. Kada se približi leto shvatimo da smo preterali sa lisnatim testom i želimo da se što pre otarasimo viška kilograma. Tada na scenu stupaju rigorozne dijete koje obećavaju dvocifren gubitak kilograma za samo dve nedelje.
Već i vrapci na grani znaju da te dijete imaju takozvani jojo efekat – kada se vratimo starim navikama, vrate se i kilogrami.
U poslednje vreme sve češće se kao jedan od načina mršavljenja spominje i autofagija. Sada ćemo se bolje upoznati sa značenjem ovog termina.
Proces autofagije dobio je svoju naučnu potvrdu 2016. godine, kada je autor tog otkrića, japanski biolog Jošinori Osumi, dobio Nobelovu nagradu za medicinu. Ovaj proces pokreće se u organizmu nakon 16 sati gladovanja. Kada 16 sati ne unesemo hranu u organizam ćelije, kako bi obezbedile energiju počinju da , razgrađuju “recikliraju” i “jedu”oštećene ćelijske delove, proteine i organele.
Ovaj proses najčešče se primenjuje u odnosu 8:16. Hrana se unosi tokom osam sati, a tokom preostalih 16 (koji uključuju i spavanje) se ne uzima. Tokom ovog perioda preporučljivo je unositi dosta vode, dozvoljeni su kafa i čaj, bez zaslađivača.
Šta se dešava u našem organizmu kada gladujemo?
S obzirom na to da ljudi koji primenjuju ovaj proces to rade zbog gubljenja kilograma razgovarali smo sa nutricionistkinjom Marijom Đurković.
Marija je po struci nutricionista-dijetetičar. „Istoimeni smer sam završila na Visokoj zdravstvenoj školi u Zemunu. Posle toga, završila sam kurs pri Savezu za fitnes i rekreaciju Vojvodine – Pravilna ishrana i suplementacija. Trenutno sam jedan od predavača na FISAF kursu. Otvorila sam svoj nutricionistički studio pre tri i po godine. Zalažem se se trajnu promenu naviku, a ne kratkoročne dijete.“
Kakvo je Vaše mišljenje o autofagiji?
Autofagija je postala popularna poslednjih meseci. Međutim, još uvek nema dovoljno naučnih istraživanja, koji potvrđuju sve benefite o kojima se piše po internetu. Trenutno je potvrđeno da ovaj koncept „radi“ kod životinja i da su počele da se rade studije posmatranja ljudi kod kojih je vremenski ograničen unos hrane. Nadamo se da će se uskoro znati više o celom ovom procesu.
Da li kao stručnjak smatrate da je ovo dobar način za mršavljenje?
Ovo će biti još jedan način ishrane kojim će se ljudi služiti da dođu do određenog cilja. Individualno je, i nekom može da prija, nekom ne. Svakako, na mršavljenje i gubitak telesnih masti utiče samo kalorijski deficit. Takođe, kod svakog načina ishrane, akcenat treba da bude na odabiru što kvalitetnijih namirnica.
O benefitima autofagije se mnogo govori, da li, ipak, ima i nekih posledica po organizam?
Ono što iz mog iskustva vidim kao posledicu kod ljudi, jeste „pretrpanje hranom“ u tom periodu hranjenja. Kod osoba koje već imaju loš odnos prema hrani, ovo može da napravi samo gore, i napravi epizode prejedanja i izgladnjivanja.
Ostaje nam da vidimo šta će pokazati dalja istraživanja. Ipak, uvek imajte na umu da je Vaše telo Vaš dom, te mu pružajte dovoljno sna i fizičke aktivnosti, kao i kvalitetne i zdrave namirnice. Idealno telo je telo koje je zdravo i u kojem se osećate prijatno.
Izvor: Nevena Milojević, Report.rs, Foto: pixabay