Vaš mozak zaslužuje svu ljubav i pažnju koju pružate ostatku tela, ako ne i više, pa je zato važno da sada počnemo da brinemo o zdravlju mozga.
To možemo učiniti na nekoliko načina, poput redovnih vežbi, smanjenja stresa, održavanja mentalno stimulisane hrane i konzumiranja hrane zdrave za mozak.
Hrana koja je zdrava za naš mozak je ona koja radi na očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova, a istovremeno nas štiti od hroničnih bolesti. Dakle, kada dođe vreme da izaberemo najbolju hranu za mozak, kako da znamo šta da izaberemo?
U nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko predloga i saveta za zdravu ishranu.
Borovnice
Foto: Pixabay
Redovna konzumacija borovnice i šumske borovnice u svim fazama života podržava naš mozak na različite načine, a studije pokazuju da postoje koristi za jačanje mozga vezane posebno za stanja koja se najčešće nalaze kod starijih ljudi.
Naučnici su otkrili da borovnice pomažu u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti i demencije, usporavaju stopu kognitivnog pada, poboljšavaju neuronsku aktivaciju i poboljšavaju performanse pamćenja.
Jaja
Foto: Pixabay
Jaja mogu učiniti čuda za zdravlje našeg mozga, posebno zbog dva nutrijenta koji se nalaze u njima: holina i luteina. Holin je esencijalni nutrijent ključan za razvoj mozga i njegovu funkciju. Dobra vest je da jaja imaju jednu od najvećih količina holina od bilo koje hrane. I lutein, još jedan važan nutrijent koji se nalazi u jajima, takođe može pomoći u našoj kognitivnoj funkciji. Lutein je dugo bio povezan sa zdravljem očiju, a nova istraživanja pokazuju da lutein takođe može biti vema koristan za mozak.
Cela zrna i orasi
Foto: Pixabay
Konzumiranje ribe je neverovatan način za brigu o vašem mozgu. Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina EPA i DHA koje su glavni gradivni blok mozga. Dugotrajna potrošnja adekvatne DHA povezana je s poboljšanim pamćenjem, boljom sposobnošću učenja i smanjenom stopom kognitivnog pada.
Kada je u pitanju odabir najbolje ribe za vaš mozak, sigurna varijanta je da se odlučite za „masnu“ ribu. Najveće koncentracije omega-3 masnih kiselina nalaze se u hladnovodnoj ribi, poput sardina, lososa, haringe, tunjevine, bakalara …