Ako se jedu redovno kao voćni obrok, borovnice deluju blagotvorno na srce, mozak i šećer u krvi. Brojne studije utvrdile su vezu između borovnica, odnosno hrane bogate flavonoidima i poboljšanog zdravlja srca. Neka istraživanja sugerišu da borovnice mogu imati značajne zdravstvene koristi za ljude s visokim krvnim pritiskom, glavnim faktorom rizika za razvoj srčanih bolesti.
Funkcija mozga
Takođe, prema brojnim istraživanjima, veći unos hrane bogate flavonoidima, poput borovnica, povezan je s boljom funkcijom mozga. Konzumiranje borovnica može sprečiti oksidativni stres, koji ima važnu ulogu u procesu starenja.
Borovnice sadrže umerene količine šećera i imaju nizak glihemijski indeks. To znači da nemaju štetne efekte na nivo šećera u krvi, što može biti posledica njihovog visokog sadržaja bioaktivnih jedinjenja. Brojne studije ukazuju na to da antocijani u borovnicama pomažu u kontroli šećera u krvi.
Ključna uloga
Oksidativno oštećenje DNK je svakodnevna pojava u svakom živom biću. Ona se dešavaju desetinu hiljada puta svaki dan u našem organizmu, što posledično dovodi do starenja i igraju ključnu ulogu u razvitku oboljenja, kao što je kancer.
U jednoj studiji 168 ljudi je pilo litar mešanog soka borovnice i jabuke dnevno. Posle četiri nedelje, oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima smanjen je za čak 20 procenata.