facebook

Studija: Alkohol prouzrokuje četiri odsto svih vrsta karcinioma

 

Oko četiri odsto svih vrsta karcinoma povezano je sa konzumiranjem alkohola, zaključak je tima stručnjaka koji su proučavali uticaj alkohola na razvoj karcionoma na globalnom nivou.

Izraženo u brojkama, 741.000 slučajeva karcinoma u 2020. godini povezano je sa nezdravim navikama konzumiranja alkohola, objavili su autori studije.

Studiju o povezanosti alkohola i rizika oboljenja od karcinoma sproveo je tim stručnjaka na čelu sa Heriet Rumgaj iz međunarodne agencije za istraživanje  karcinoma u Lionu . Studija je objavljena u julu u časopisu „The Lancet Oncology“.

Muškarci su više pogođeni od žena i predstavljaju tri četvrtine od ukupnog broja slučajeva.

Procenjeni udeo slučajeva karcinoma povezanih sa konzumiranjem alkohola naročito je visok u istočnoj Evropi i istočnoj Aziji i iznosi oko šest odsto, dok najnižu stopu imaju severna Afrika i zapadna Azija.

Među obolelima su uglavnom osobe koje konzumiraju veće količine alkohola. Ali, i umereni konzumenti zauzimaju značajan udeo, oko 14 odsto. To su osobe koje piju oko 20 grama alkohola dnevno, što su otprilike dve manje čaše vina ili pola litra piva.

“Konzumiranje alkohola povezano je sa velikim brojem slučajeva povreda i oboljenja, među kojima je i karcinom, kao vodeći  faktor rizika oboljenja na globalnom nivou”, navodi se u studiji.

Alkohol oštećuje ljudski DNK i utiče na hormonalnu ravnotežu, što može da doprinese razvoju karcinoma, upozoravaju autori studije.

Najčešće vrste karcinoma koje se dovode u vezu sa konzumiranjem alkohola su karcinom jednjaka, i jetre i, kod žena, karcinom dojke. Ove vrste karcinoma prouzrokovale su smrt 3,3 miliina ljudi širom sveta 2020. godine.

 

Izvor: Hina, Foto: pixabay

  • data018