facebook

Novi kineski magnetni voz je najbrže kopneno vozilo

 

Novi kineski magnetni voz je najbrže kopneno vozilo na svetu: 1.000 kilometara za manje od dva sata!

Budući da se kreću lebdeći i da kod njih ne postoji trenje između točkova i šina, maglev vozovi su u startu projektovani za putovanje velikim brzinama, prenosi Telegraf.

U Kini je predstavljen novi voz koji se kreće na principu magnetne levitacija (maglev), kostruisan za postizanje brzina do – 600 kilometara na sat!

To ovaj voz čini trenutno, ne samo najbržim vozom, već i – najbržim kopnenim vozilom na svetu!

Brzinom od 600 kilometara na sat, putovanje između Pekinga i Šangaja, gradova udaljenih više od hiljadu kilometara, trajalo bi oko dva i po sata. Poređenja radi, let avionom na toj razdaljini traje tri sata, a “običnim” brzim vozom pet i po sati.

Godinama unazad Kina je svetski lider u izgradnji železnica projektovanih za velike brzine. Krajem 2020. godine, u toj zemlji je bilo izgrađeno ukupno 37.900 kilometara brzih pruga, što je najveća dužina jedne brze železničke mreže na svetu.

Inače, tehnologija magnetne levitacija poznata je već više od pola veka. Patentirala su je dvojica Amerikanca još 1969. godine, ali se njen razvoj sporo odvijao zbog loših karakteristike tadašnjih materijala i slabije razvijenih preciznih elektronskih sistema toga doba.

 

Izvor: Telegraf, Foto: print screen

  • data018