facebook

Vežbanje je dobro za trudnice: Sprečava mogućnost komplikacija

 

Istraživanja pokazuju da žene koje su za vreme trudnoće fizički aktivnije drastično smanjuju mogućnost pojavljivanja eventualnih komplikacija u trudnoći.

Stručnjaci kažu da bi trudna žena, kod koje nisu otkrivene nikakve komplikacije i problemi, trebalo da ima najmanje 30 minuta umerenih fizičkih aktivnosti većinu dana u nedelji.

”Lekari su primetili da postoji velika razlika između preporuka o fizičkoj aktivnosti i stvarne prakse trudnica, a smatra se da preporuka o nužnosti vežbanja za vreme trudnoće biva ignorisana, odnosno da većina žena nije uopšte svesna njene važnosti”, kažu naučnici.

Istraživanja pokazuju da žene koje su za vreme trudnoće fizički aktivnije drastično smanjuju mogućnost rapidnog debljanja, ali i mogućnost pojavljivanja eventualnih komplikacija u trudnoći.

Američki stručnjaci sproveli su istraživanje nad više od 150.000 žena od 18 do 44 godina starosti, od kojih su 6.528 bile trudne, i došli do zaključka da je 2000. godine 27 odsto žena koje nisu bile trudne poslušalo preporuke o nužnosti vežbanja, u poređenju sa 16 odsto trudnica.

 

Izvor: Avaz.ba, Foto: Unsplash

Pratite nas na Instagram-u i Facebook-u.

Slušajte Radio Report. Najbolja, pažljivo birana muzika bez reklama 24/7. Kliknite OVDE i odaberite kanal koji vam najviše odgovara. Svi kanali Radio Report-a su potpuno besplatni, nisu komercijalni i služe samo za promociju pesama i različitih muzičkih pravaca.

  • data018