facebook

Gradići u Kalabriji nude do 30.000 evra mladima da žive u njima

 

Idilični gradići u Kalabriji nude do 30.000 evra mladima da dođu i žive u njima. Da li ste ikada sanjali o tome da otvorite radnju ili pokrenete neku radionicu u idiličnom gradiću na jugu Italije i da vam za to još plate?

Italijanski region Kalabrija (vrh čizme) nudi do 28.000 evra tokom tri godine svakome ko hoće da se preseli u neki od nekoliko gradića sa manje od 2.000 stanovnika.

Neka od mesta su na obali, a neka u unutrašnjosti – Ajeta, San Donato di Ninea, Čivita, Albidona, Kačuri, Santa Severina, Sant Agata del Bijanko, Zamo i Bova.

Regionalne vlasti u Kalabriji, ipak, novac ne daju na lepe oči. Novi stanovnici moraju da se obavežu i pokrenu neki biznis. Ili da otvore nešto svoje ili da ulože u postojeće.

Osim toga, moraju da se potpuno presele i prijave boravište u jednom od gradića i ne smeju da budu stariji od 40 godina. Takođe moraju da budu spremni da se presele u Kalabriju 90 dana nakon prihvatanja aplikacije.

Lokalne vlasti se nadaju da će ponuda privući mlade proaktivne ljude da ožive gradiće koji nestaju, prenosi RTS.

Član regionalnog saveta Đanluka Galo kaže za Si-En-En da još treba da usaglase sve detalje, tačnu količinu novca koji bi mesečno bio isplaćivan i da li da u ponudu uključe i veća sela do 3.000 ljudi.

Očekuje da mladi ljudi koji dođu otvore neki ugostiteljski objekat, poput hostela i restorana, zanatsku radnju ili pokrenu farmu.

 

Izvor: RTS, CNN, Foto: Pixabay

  • data018