facebook

Fauči: Delta soj uzrok više od 80 odsto novih kovid slučajeva u SAD

 

Fauči: Delta soj uzrok više od 80 odsto novih kovid slučajeva u SAD

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči izjavio je da je delta soj koronavirusa uzrok više od 80 odsto novoobolelih slučajeva u SAD, prenosi Glas Amerike (VOA). “Odobrene vakcine su u više od 90 odsto slučajeva efikasne u sprečavanju hospitalizacija i smrti”, rekao je tokom pretresa u Senatu američkog Kongresa Fauči, jedan od članova tima Bele kuće za reagovanje na pandemiju.

Pretres je obeležila i rasprava sa republikanskim senatorom Random Polom koji je Faučija optužio za iznošenje neistina o tome da Nacionalni institut za zdravlje obezbeđuje novčana sredstva za istraživanje Kineskom institutu za virusologiju u gradu Vuhanu – početnom epicentru pandemije, prenosi VOA.

Senator iz američke države Kentaki, koji je imao nekoliko rasprava sa Faučijem i tokom prethodnih pretresa u vezi sa pandemijom, tvrdio je da je istraživanje moglo da ima ulogu u razvoju koronavirusa u laboratoriji u Vuhanu.

Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je od saradnika da istraže poreklo virusa i da ga u roku od tri meseca obaveste o dobijenim rezultatima.

Među zdravstvenim stručnjacima preovladava teorija da virus potiče od životinja, odnosno slepih miševa i da je preko njih dospeo do ljudi.

Delta soj koronavirusa otkriven je u Indiji početkom 2021. Od tada je postao dominantna varijanta virusa u SAD i drugim državama. Do sada je otkriven u više od 90 zemalja.

 

Izvor: Beta, VOA, Foto: pixabay

  • data018