facebook

Tolkin je živeo i disao za Srednju zemlju

 

Marko Vasić u razgovoru sa Markom Veljkovićem za Report.rs: „Tolkin, za razliku od savremenih pisaca, nije stvarao svoja dela da bi se dodvoravao željama publike, već je taj svet u njima živeo i disao.”

Danas razgovaram sa Markom Vasićem, doktorom veterinarske medicine i doktorom medicinskih nauka, jednim od najvećih poštovalaca i promotera Tolkinovog rada i možda najvećim kolekcionarom njegovih knjiga u regionu.

Izdvojio je vreme da čitaoce portala Report.rs malo upozna sa svojim preporukama o Tolkinovim delima, nordijskom mitologijom i još mnogim drugim zanimljivim stvarima.

Kada i kako se rodila tvoja ljubav prema Tolkinovim delima?

Javila se još pre osnovne škole. Budući da sam naučio da čitam sa četiri godine, prilikom jedne posete kućnim prijateljima, sećam se da sam na radnom stolu u dečijoj sobi video knjigu na čijim koricama je pisalo „Hobit“.

Za koju knjigu smatraš da je idealna za upoznavanje sa Tolkinom?

Nijedna, zapravo, nije idealna. Tolkin, za razliku od savremenih pisaca, nije stvarao svoja dela da bi se dodvoravao željama publike, već je taj svet u njima živeo i disao, tako da sve što je kasnije objavljivano u formi pojedinačnih naslova, ustvari je deo jedne velike i sveobuhvatne celine, a to je njegov legendarijum, kako je voleo da kaže za ono što je stvarao čitavog života.

Koji god od tih naslova čitalac krene da čita, svaki je (osim „Silmariliona“) tek jedna kockica u toj velikoj slagalici. Možda je najbolje čitati ih onako kako ih je on objavljivao – prvo „Hobita“ pa „Gospodar prstenova“, mada nije pogrešno ni vice versa. Svakako, onima koji nisu imali dodira sa njegovim stvaralaštvom kroz knjige, preporučujem da za prvi susret izbegnu „Silmarilion“, jer će ostati zbunjeni raznovrsnošću rodoslova koji se tamo pominju i specifičnim stilom kojim je pisan.

Koji ti je omiljeni lik iz Silmariliona?

Tuor od Ljudi a Ulmo od Valara. Tuor je lik klasičnog heroja kakvi postoje u epovima i islandskim sagama, a Ulmo je paragon kako treba izgraditi neki božanski lik u literaturi – on se vrlo retko prikazuje smrtnicima, čak i drugim Valarima, ali, kada treba – njegova pomoć nikada nije izostala. Upravo mi je scena u kojoj se Ulmo ukazuje Tuoru u Vinjamaru jedna od omiljenih iz priča Prvog doba.

Kakvo je tvoje mišljenje o ekranizaciji Gospodara prstenova?

Marko Vasić 1Foto: Marko Vasić

Nemam mišljenje. Ne zanima me taj vid medveđe usluge koju filmska industrija pruža literaturi: retko koji novi čitalac će biti u stanju da zamišlja likove i predele po sopstvenoj mašti, nakon što je prvo pogledao ekranizaciju, i vezao se za lica glumaca koji tumače određene likove iz knjige.

Kad se spomene epska fantastika, prva asocijacija svima je Tolkin. Da li možeš da nam objasniš zbog čega je to netačno i zbog čega ti zapravo ne podnosiš epsku fantastiku?

Ne podnosim je jer je nakalemljeni, hibridni žanr koji su napravili knjižari kako bi podigli prodaju knjiga tih trendovskih skribomana koji su svoja neosnovano preobimna dela koncipirali uglavnom na kompjuterskim igricama, društvenim igrama ili, nevešto, na nečemu što su ranije čitali.

Tolkinova dela ne pripadaju žanru epske fantastike. Najbliža su srednjovekovnim romansama ili viteškim romanima i, svakako mitologiji. S druge strane, filmovi bazirani na njegovim delima, upravo, promovišu epskofantastičnu estetiku, zbog koje su Tolkina, nasilno, uvrstili u taj hibrid od žanra.

Da li imaš još neke omiljene pisce?

Da. Obožavam stil Mervina Pika, Tolkinovog savremenika.

Koje su tvoje omiljene knjige?

„Silmarilion“, „Mabinogion“ i „Gormengast“.

Marko VasićFoto: Marko Vasić

Smatram da imaš jednu od najlepših ličnih biblioteka u Srbiji. Koliko već dugo gradiš svoju biblioteku? Gde nalaziš ona prelepa izdanja koja ti krase police?

Kao što sam pomenuo, čitam od četvrte godine. Od tada sam i krenuo da sakupljam knjige, što je ravno 33 godine. Što se tiče tih izdanja – svako je kupljeno na britanskim sajtovima za prodaju knjiga, polovnih i novih, i tamo se može naći bukvalno svaki naslov koji ti srce ište.

Na tvojim policama sam primetio dosta knjiga iz oblasti mitologije. Znam da ti je nordijska mitologija jedna od omiljenih. Šta misliš o popularnoj seriji Vikinzi? Da li su se producenti i reditelji strogo držali pisanih izvora?

Nordijska (germanska) mitologija mi je uz keltsku, za sada omiljena i poznajem ih podjednako dobro, zahvaljujući, upravo, gorenavedenoj literaturi.

Serija Vikinzi mi je bila zanimljiva u prvoj i drugoj sezoni kada su se držali mitoloških postulata. Kada je holivudski momenat prevagnuo, tad sam prestao da je pratim.

Marko Vasić licna bibliotekaFoto: Marko Vasić

Pošto se portal Report.RS bavi promovisanjem domaće književnosti, da li možeš da izdvojiš neke domaće autore za koje smatraš da zaslužuju veću pažnju?

Aleksandar Tešić uvek, zatim Mladen Jakovljević, Nebojša Petković, Dejan Ognjanović, Dobrilo Nenadić i moji drugari-pisci iz Niša: Miloš Petković, Mladen Đorđević i naravno, autor ovog intervjua. 

Sarađivao si sa Aleksandrom Tešićem, što je velika čast. Kakvo je to bilo iskustvo za tebe?

Tešić je vrlo profesionalan. Zamolio me je da engleski prevod njegovog „Kosingasa“ redigujem u arhaičnom stilu (jer zna da volim viktorijanski engleski i arhaične anglicizme) i da prepevam napeve kojih tamo ima na pretek.

Da li si ostvario još neku saradnju ili možda imaš nešto u planu?

U planu je da pošaljem neke eseje vezane za jedan segment Tolkinovog rada u neki od narednih časopisa književne fantastike, ali otom-potom.

Uživao sam u tvom predavanju o nordijskoj mitologiji koju si držao ove godine u Nišu. Ovom prilikom ti još jednom čestitam na nagradi koju si potpuno zasluženo dobio. Kad možemo da očekujemo neku tribinu?

U Nišu se osećam kao kod kuće. Čim se bude znao datum nekog novog festivala – eto mene sa tribinom.

Hvala puno na izdvojenom vremenu.

Ako volite Tolkina, mitologiju i fantazijsku književnost starog kova, možete Marka Vasića zapratiti na instagramu i you tube-u pod imenom barbatus.calvus

Intervju je vodio Marko Veljković

Izvor: Marko Veljković, Report.rs, Foto: Igor Krstić, Marko Vasić

Pratite nas na Instagram-u i Facebook-u.

  • data018