facebook

Kako zaštititi dete od povreda u kući?

 

Kako zaštititi dete od povreda u kući? Najvažnija je prevencija. Zbog radoznalosti i istraživanja u prvim godinama života deca se u vlastitom domu nađu u raznim opasnim situacijama kada se mogu i teže povrediti. Donosimo vam nekoliko saveta o tome na šta sve treba misliti kada je u pitanju sigurnost deteta, i šta sve roditelji mogu preduzeti da bi sprečili povrede dece u kući. Najvažnija je predostrožnost, znati unapred gde bi se i zbog čega deca mogla povrediti, pa preduzeti mere i osigurati odgovarajuće zaštite kako bi se to sprečilo.

Kako dom učiniti sigurnim za dete

Decu u kući zanima gotovo sve, zato je bezbroj mesta koja za njih mogu postati opasna. Mnoge stvari oko sebe gledaju drugačije nego odrasle osobe, žele istraživati, otkrivati, a posebno im je zanimljivo ono što im se brani. Najčešći uzroci povređivanja dece u kući su padovi, opekotine, gušenje, trovanje. U prvim mesecima života bebe se okreću ss stomaka na leđa i obratno i u tom menjanju položaja, mogu se lako skotrljati sa ravne podloge, pa zato moraju biti pod stalnim nadzorom. Malo dete ne sme se ostaviti samo na podlozi za presvlačenje, niti u krevecu bez podignute sigurnosne ogradice. Bebu uvek stavljajte na sigurno mesto dok nešto radite, ili u krevetac, ili na pod, samo da nije na stolu ili komadu nameštaja sa kojeg se može otkotrljati i pasti. Kada je u sedalici ili ležaljci, pazite uvek da je čvrsto vezana i ne ostavljajte dete bez nadzora jer može iz ležaljke iskliznuti.

Sigurnosne mere kod padova

Od trenutka kad dete počne učiti hodati, morate zaštititi sve površine na koje bi se moglo udariti. Potrebno je zaštititi ivice nameštaja, posebno stolova, a zaštite treba obavezno staviti na sve oštre ivice, kakve na primer imaju stolovi, stalak za televizor, ivice stranica od kreveta. Dečji nameštaj ne bi smeo imati oštre ivice. Ako ima, i na njih svakako postavite odgovarajuću zaštitu za dete. Obavezna je i zaštita za električne utičnice, kojima se dete štiti od strujnog udara. Zaštitu treba staviti na sve utičnice kojima dete može pristupiti. Deca se ne smeju nikada samu ostaviti na stepenicama. Kako dete ne bi palo niz stepenice postavite sigurnosna vratašca. Dete od najranije dobi nikada ne ostavljajte samo u kupatilu, od pada klizanjem zaštite ga tako da kod kupanja koristite gumenu prostirku. Pod kupatila mora biti suv, a kod noćnih odlazaka u kupatilo obavezno detetu upalite svetlo. Držite sva sredstva za čišćenje, šampone, kupke i losione daleko od dece.

Držite decu dalje od prozora

Veliki broj dece završi u bolnici sa povredama nakon pada sa prozora, zbog čega mnoga zadobiju ozbiljne povrede. Mala deca su znatiželjna i ne razumeju opasnost, zato ih nikada ne ostavljajte bez nadzora uz otvoren prozor. Čak ni na nekoliko sekundi. Ako su deca u blizini najbolje bi bilo da su prozori zatvoreni i zabravljeni. Treba osigurati da deca nemaju pristup prozorima, tako da se ukloni nameštaj na koji se mogu popeti. Nije loše ni instalirati posebne zaštite koje će deci onemogućiti da otvore prozor. Pazite da nameštaj u dečoj sobi nije blizu prozora.

Kako sprečiti povređivanje opekotinama

Budite oprezni kada otvarate vrata pećnice, a dete je u blizini, jer ga vrući vazduh može opeći. Kod kuvanja ručke posuđa uvek okrenite da budu nedostupne, a posuđe u kojem se nešto kuva, uvek stavite na sredinu štednjaka ili pećnice, nikada na ivicu. Držite dete dalje od uključene pegle. Pazite na masnoće koje se prospu u kuhinji. Odmah ih očistite jer se mogu dalje razliti, doći u kontakt sa upaljenim štednjakom i zapaliti. Produžne električne kablove uklonite kako ne bi bili na dohvat deci. U kupatilu držite grejače i električne aparate podalje od kade, tuša i umivaonika.

Sprečite opasnost od utapanja i trovanja

Dete nikada ne smete ostaviti bez nadzora u kadi ili kupatilu, a ni u dečjem bazenu. Pazite da ne ostavljate lekove nadohvat deci, čuvajte ih na vrhu ormarića na nevidljivom mestu. Isto važi za razne tečnosti i sprejeve kojima održavate čistoću kuće, jer će ih deca ako su im u dosegu probati iz radoznalosti, pogotovo u prvim mesecima života kada prinose ustima sve što im se nađe na putu. Uklonite takođe dalje od dece sve sitne stvari kao što su na primer kovanice, nakit, male igračke, kako ih dete ne bi progutalo. Maloj deci ne dajte sitne slatkiše, bombone i slično jer takođe mogu biti uzrok gušenja. Opasne su i razni kanapi, ukrasi, za kojima će dete iz znatiželje posegnuti, pa uvek pazite da su ti i ostali slični sitniji predmeti daleko od deteta, da ih ne može dohvatiti.

 

Izvor:zena.rtl.hr, Foto:unsplash

  • data018