facebook

Kako zaštititi decu – zlatna pravila

 

Kako zaštititi decu – zlatna pravila. Donosimo vam deset zlatnih pravila da zaštitite svoju decu. Poznat psiholog Leah Sharova tokom 2014. i 2015. godine održala je oko 100 edukativnih seminara o sigurnosti dece u današnjem svetu.

Sharova je postala vrlo cenjeni stručnjak u tome području, posebno zato što svoje iskustvo i rezultate brojnih istraživanja koristi kao osnovu za razvijanje važnih i korisnih saveta u zaštiti roditelja i dece. Informacije koje je ovaj psiholog dobila anketiranjem dece dosta su zabrinjavajuće, posebno ako se uzme u obzir da se radi o dvogodišnjem prikupljanju podataka. Ona je razgovarala sa ukupno više od 3000 dece, koja su odgovarala na pomno pripremljena pitanja. I upravo zbog toga Sharova ističe kako je reč o ozbiljnom problemu.

Evo što su ankete pokazale:

Devet od 10 dece (između 7-9 godina) ne znaju brojeve telefona svojih roditelja. Samo zamislite šta se može dogoditi deci kad su izvan vidokruga i nemaju mobilni sa sobom!

U proseku, 19 od 20 dece svih uzrasta bez oklevanja, pomoći će starijoj ženi do najbliže prodavnice ili će rado pomoći starijem čoveku sa njegovim torbama, pa će hodati sa njim do automobila. U isto vreme, 10 od 10 osnovnoškolaca, u svojim glavama smatraju 40-godišnjake kao starije osobe kojima je potrebna pomoć i podrška.

Otprilike polovina dece u dobi između 10 i 14 godina starosti, su uvereni da mogu lako prepoznati kriminalca po njegovom izgledu: obučen u crno, jeziv, “ima čudan pogled”, ima “lukav / prevarantski” osmeh, nudi slatkiše, prilično neuredan čovek koji izgleda kao skitnica.

Najmanje polovina ispitane dece će pobeći “negde gde se mogu sakriti” u slučaju opasnosti.

Sva su deca istog razmišljanja; veruju odraslima koje poznaju ili koje su sreli, uključujući i komšije i prijatelje njihovih roditelja.

19 od 20 dece svih uzrasta poći će sa osobom koja im se obratila njihovim imenom i oklevaće da poviknu: “U pomoć! Ne znam tu osobu!”.

Ovo je samo mali deo onoga što su ankete pokazale.

Zapamtite: pravi kriminalci nisu sumnjivi. U većini slučajeva, oni nastoje ne privlačiti pažnju na sebe svojim izgledom, svojim govorom, svojim ponašanjem. Kriminalac može biti pristojan, dobro bučen čovek, lepa žena, pa čak i starac.

Zadatak svih nas je naučiti našu decu da ne podlegnu iskušenjima, i da ne odlaze ni razgovaraju sa nepoznatim osobama. Trebali biste objasniti detetu kako se trebaju ponašati u u slučaju opasnosti, i šta je najvažnije, naučite svoje dete da vam kažu sve što se dogodilo ili što su videli dok vam nisu bili u blizini.

Zlatna pravila sigurnosti dece

1. Dajte detetu pozitivna uputstva, a ne one negativna

Podstaknite zdravo samopoštovanje u deci. Recite deci šta bi trebali učiniti, umesto što ne raditi. Recite: Uvek mi reci, ako ti neko ponudi dar ili igračke ili traži od tebe da ideš bilo gde sa njima. Obećaj mi! – Umesto: Nikad ništa ne uzimaj od stranaca!

Recite i ovako svom detetu: Ja ti verujem. Uspećeš!

Pohvalite svoje dete čak i za najmanji uspeh.

2. Zanimljiva igra umest zastrašivanja

Umesto zastrašivanja i davanja uputstava vašem detetu, izmislite zanimljivu igru. Dajte primere svojem detetu i pokažite mu kako bi se trebalo ponašati u jednostavnim situacijama.

– Kako se javiti na telefon.
– Šta učiniti ako je neko pozvonio na vrata.
– Kako reći ne.
– Pronađite zajedno sa detetom najsigurnija mesta na putu do škole.
– Pokažite im gde mogu pobeći ako ih stranac počne pratiti na njihovom putu.
– Pitajte dete kako im izgledaju sumnjivi ljudi, a kako pouzdani.

Prvo, pokažite detetu sve od navedenih radnji, a zatim recite svom detetu da ih ponovi: Sada je red na tebe.

3. Razgovor o sigurnosti

Razgovarajte o sigurnosti sa svojim detetom u svakoj prilici. Govorite o sigurnosti kada uđete u lift ili prolazite pored građevinskih radova, garaža…

4. Postavite primere

Uvijek pogledaj kroz špijunku pre otvaranja vrata. Uvek zaključaj vrata kad izlaziš, čak i ako je reč o nekoliko minuta.

5. Kućna adresa

Naučite svoje dete koja im je potpuna kućna adresa i broj telefona. Naučite ih kako se koristiti brzo biranje. Takođe, trebali biste učiti svoju decu da prepoznaju vrste automobila, registarske oznake i tipove vozila. Takođe naučite dete imena najbližih supermarketa ili kompanija. Ove jednostavne vežbe ne samo da će im pomoći razvijati pažnju, već isto tako će se naučiti kritički proceniti svet oko njih.

6. Osobe od poverenja

Naučite dete i pokažite im primerom ko su u njihovom životu osobe od poverenja. Recite svom detetu da ih stranci ne bi smeli dirati. Možete reći, na primjer: Svaka osoba ima svoj lični prostor, a samo najbliži rođaci ili prijatelji mogu ući u tvoj osobni prostor. Tvoji najbliži ljudi su tvoja porodica.

7. Ne izbjegavajte teške teme

Većina roditelja izbegava razgovarati sa svojim detetom o otmicama, prevarama i seksualnom zlostavljanju. To je velika greška ako ne razgovarate. Zapravo, otvaranjem tih tema i razgovoru o njima, pridobićete poverenje svog deteta.

8. Naučite decu samostalnosti

Pustite ih same da se voze javnim prevozom ili da se nađu sa prijateljima u gradu. Znamo da je zastrašujuće poslati svoje dete u svet, jer postoji toliko mnogo stvari koje bi se mogle dogoditi. Ali, učeći svoje dete da bude samostalno i nezavisno, pomažemo im da postanu odgovorni i povećavamo im samopouzdanje.

9. Pokažite svoje slabosti

Budite prijatelj svom detetu, i zapamtite da pravi prijatelji mogu razgovarati o svemu. Ne bojte se pričati detetu o svojim slabostima, propustima ili greškama. U stvari, vaše dete već zna za njih, ali sam razgovor o ovim temama će svakako poboljšati vaš odnos.

10. Poštujte dogovore

Ne prigovarajte svom detetu zbog zakašnjenja ako vam je unapred javilo da će zakasniti. Postavite pravilo: ako pita za dopuštenje unapred, najverovatnije je da ćete mu to i dozvoliti. Ali, ako vas prevari, biće kažnjen. Objasnite svom detetu da se možete dogovoriti o svemu.

Dragi roditelji, ne možemo sami zaštititi svoju decu od svega i svakog. Ali, možemo ih puno toga naučiti kako da se sama dodatno čuvaju i zaštite.

 

Izvor:zdravaisretna.hr, Foto:unsplash

  • data018