facebook

Kako dete misli i oseća – od 3. do 5. godine

 

Ovo je tako uzbudljivo razdoblje! Dete želi znati sve!

Do ove dobi detetov se mozak značajno razvio. Sada razume da je sposobno naučiti svašta! Kada vidi nešto novo želi znati kako se to zove, čemu služi, kako funkcioniše, zašto se tako kreće… U ovoj dobi deca postavljaju veoma mnogo pitanja!

Odgovarajući sa poštovanjem na pitanja svoje dece, roditelji mogu stvoriti dobre temelje za učenje. Ponekad se roditelji umore od odgovaranja na sva ta pitanja, a ponekad ni sami ne znaju odgovore na njih. Poštujemo li dečju radoznalost, učiće sa zadovoljstvom, uživajući. Taj osećaj zadržaće do polaska u školu.

Roditelji koji odgovaraju na pitanja dece – ili im pomažu u pronalaženju odgovora – uče svoju decu mnoge stvari:

– u redu je ne znati sve
– njihove ideje su važne
– postoji mnogo načina da se dođe do informacije
– traženje odgovora i rešavanje problema su zabavni.

Deca koja usvoje ove stavove imaće mnogo više samopouzdanja u susretu sa izazovima. Naučiće se strpljivosti i naučiće kako je dobro želeti učiti.

Doduše, deca ponekad žele učiti o stvarima koje su opasne: mogu poželeti naučiti kako se pali sveća ili pak šta će se dogoditi ako skoče sa visokog drveta. Ili šta će se dogoditi ako ispusti vašu omiljenu posudu…

Budući da deci ne dopuštamo raditi opasne stvari, u ovom razdoblju uče da postoje pravila. Što dete bolje razume razloge za neko pravilo to je verovatnije da će ga se pridržavati.

 

Izvor:cuvarkuca.hr, Foto:unsplash

  • data018