facebook

Strah od samoće kod pasa

 

Strah od samoće kod pasa. Jedan od najčešćih poremećaja ponašanja kod pasa sa kojim se danas susreću veterinari u veterinarskoj praksi jeste strah od samoće.

U nekim slučajevima razvija se u anksioznost dramatičnih razmera – destruktivno ponašanje (uništavanje nameštaja), defeciranje i uriniranje u kući, lajanje i zavijanje do iscrpljenosti… Terapija je u tim slučajevima dvojaka: medikamentozna (anksioliticima) i takozvanim tehnikama modifikacije ponašanja (kao što je tehnika desenzitizacije i slično). Vlasnici često pribegavaju odvoženju pasa u “dnevne boravke” gde se nalaze u društvu drugih četvoronožnih ljubimaca i gde kvalitetno provode dan u igri, šetnji itd. Naravno, čovek bi ponekad postavio sebi pitanje: da li mu je uopšte potreban pas, odnosno da li je pas srećan u domu u koji vlasnici dolaze samo da prespavaju…

Psi su veoma društvene životinje i najradije provode vreme u blizini svojih gospodara. Najbolje ih je još od malih nogu navikavati na to da par sati ostanu sami u kući. Ovo ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem, ako nije u pitanju čitav dan, i ako još uvek ostane dovoljno vremena provedenog zajedno. Naravno, treba povesti računa i o fiziološkim potrebama naših ljubimaca, pa ako je radni dan dugačak, neko treba da u međuvremenu izvede psa u šetnju.

Anksioznosti našeg ljubimca često – nesvesno – doprinosimo i sami, praveći od odlaska od kuće još veći događaj: opraštajući se dugo od njega, nepotrebno povećavamo tenziju. Pas za zebnjom posmatra naše pripreme za odlazak, oblačenje kaputa i slične radnje za vreme kojih nervoza (obostrana) raste. Trebalo bi postupiti upravo suprotno od ovog – ponašati se opušteno, a pri povratku kući, umesto razdraganog pozdravljanja, u početku ga skoro ignorisati, a kasnije mu se obraćati najnormalnijim, smirenim tonom.

O konkretnim tehnikama desenzitizacije je najbolje da porazgovarate sa svojim veterinarom, a on će odlučiti, da li bi bilo potrebno u sve to uključiti i jedan od lekova ili blago umirujućih sredstava koji bi pomogli što brže i bezbolnije rešavanje ovog problema.

Na kraju, veoma je važno i da se pas ne dosađuje dok je sam u kući: treba im obezbediti zanimljive igračke i žvakalice, ostaviti uključen radio, mada je mnogima najdraža zabava posmatranje prolaznika kroz prozor…

 

Izvor: zivotinje.rs, Foto: unsplash

  • data018