facebook

Drevni načini za negu kože

 

Kako da negujete kožu na drevne načine?

Proizvodi za negu i lečenje kože nisu uvek upakovani kako treba i napravljeni od sastojaka koji se veoma teško nalaze. U prošlosti, žene su morale da traže lekove odnosno biljke koje su im bile na raspolaganju u njihovom okruženju.

Proizvodi koji su se nekada koristili za negu kože

Iako ne miriše baš najbolje, žene su godinama koristile sok od kupusa da bi smanjile pojavu bora i linija. Veruje se da on zateže mišiće lica, a obično su s njim masirali lice i ostavljali ga da se osuši. Kada se sok osuši, lice se ispere toplom vodom.

Mediteranski pristup

Rimljani su koristili maslinovo ulje da bi očistili, hidrirali i podmladili kožu. Nakon što bi naparili kožu, namazali bi telo maslinovim uljem i koristili šupljikavi kamen za piling i čišćenje kože. Maslinovo ulje je bogato vitaminima A, D i E i zato se ponaša kao antioksidant kada se stavi na kožu. Takođe pomaže u smanjenju uticaja slobodnih radikala na kožu.

Izgledajte kao Egipćanke

Kleopatra je bila poznata po kupkama u mleku i ispostavilo se da zaista ima nečega u tome. Mleko može da se koristi za omekšavanje i čišćenje kože. Kroz istoriju je služilo kao sredstvo za lepotu, da bi koža izgledala čvršće i sjajnije. Kleopatra je takođe koristila seme crnog kima (Nigella sativa) za održavanje zdravlja i lepote – tragovi ulja iz semenki kima su čak pronađeni u grobnicama egipatskih faraona.

Blagotvorno ulje kleke

Esencijalno ulje kleke se koristi od antičkog vremena u alternativnoj medicini za mnoge probleme. Pored toga što pomaže u lečenju kožnih problema, kleka se oduvek koristila za probleme sa respiratornim organima, za poboljšanje pamćenja, ublaženje menstrualnih bolova, upalnih procesa i nadimanja. Ulje se dobija iz bobica i kore drveta kleke. U srednjem veku, žene su koristile ovo ulje za lečenje akni i ekcema, kao i za zatezanje kože i skupljanje pora.

Biljni lekovi

Žene u Indiji su koristile limunovu travu za smanjivanje pora i privremeno učvršćivanje kože. Limunova trava je anti-bakterijska biljka, a žene su koristile eterično ulje od limunove trave kao adstringens za stezanje površine kože kako bi postigle mladalački izgled (koža je izgledala mlađe i zategnutije), kao i za lečenje infekcija kože. Nekliko kapi ulja limunove trave u toploj kupki takođe pomaže da se smanji celulit i čisti kožu od akni.

 

Izvor: b92.net, Foto: unsplash

  • data018