facebook

Šta mačke rade kada ostanu same u kući

 

Sam u kući – na mačiji način

Američki zoo-psiholozi odlučili su da naprave jedan eksperiment sa mačkama, ne bi li otkrili kako mačke provode vreme kada njihovi vlasnici nisu kod kuće. Instalirali su kamere u veći broj domova i došli do zanimljivih rezultata.

Mačke najviše vremena provode gledajući kroz prozor (21,6%). Oko 11,8 % vremena mačke provode u društvu drugih kućnih ljubimaca, dok 5% svog vremena provode igrajući se sa svojim igračkama. 7% vremena penju se po nameštaju.

Suprotno očekivanjima istraživača, mačke na spavanje troše samo 6,1 % vremena. Isti procenat vremena provode gledajući televizor, novine, knjige i police sa diskovima. 4% vremena mačke jedu, ili su u potrazi za hranom. 6,3% svog vremena troše na skrivanje ispod stolova i 1,7 % na sedenje u sudoperi ili kadi.

Vreme koje mačke provode u određenoj prostoriji varira. Tako, u kuhinji ili trpezariji, potroše 9,9% vremena, u spavaćoj sobi 6,1 %, u dnevnoj sobi 12,7% a u kupatilu 3,1% vremena.

Napominje se, da je pre istraživanja izvršena anketa među vlasnicima mačaka, u kojoj su isti trebali izneti svoje mišljenje o tome šta njihove mačke rade dok oni nisu kod kuće. Rezultati ankete su: 71 % vlasnika je reklo da njihovi ljubimci najviše vremena provode spavajući, 52% vlasnika misli da jedu, 47% je reklo da njihove mačke troše na posmatranje ptica sa prozora ili prosto gledajući kroz prozor.

 

Izvor:mojaoaza.com, Foto:unsplash

  • data018