facebook

Higijena pasa

 

HIGIJENA: Higijena pas je bitan proces koji treba i redovno provoditi, samim tim što psi zajedno s nama dele prostor u kome živimo. Naravno, ne treba preterivati i kupati psa svaki mesec ili kada se malo uprlja. Postoje i drugi načini da očistite svog psa i bez mokrog kupanja, to je tzv. suvo kupanje koje se vrši namenskim preparatom (u prahu), a uputstvo za takvo kupanje stoji na samom pakovanju preparata.

Postoje tri tipa šampona za pse, pored podele na šampone za dugu i za kratku dlaku:

– jednostavni medicinski šamponi
– šamponi protiv parazita, buva, krpelja..
– specijalni veterinarski šamponi (propisuju se za pojedine kožne bolesti samo uz savet veterinara)

Ako je pas sklon alergijama, šamponi lošeg kvaliteta mogu ih izazvati, iako se to retko događa.

NEGA DLAKE: Nega dlake vašeg psa ima dve funkcije . Pre svega to je održavanje izgleda i mirisa prihvatljivog vama i drugim ljudima i zbog izgleda vašeg psa. Postoje vrlo različite vrste nege dlake i zapravo ukazuju na status svakog pojedinog psa . Kratkodlakim psima je potrebno posvećivati manje pažnje nego drugim rasama, i obicno uopšte nije potrebna profesionalna nega.

Nedostatak prisutan kod kratkodlakog psa jeste da se stalno linja, ponekad više od ostalih. Svakodnevna nega zasigurno je od koristi.
Oštrodlakim psima potrebno je više pažnje. Ima oštrodlakih psa koji se ne linjaju kao krtkodlaki psi , vec odbacuju dlaku u većoj količini otprilike svakih 6 meseci. Tada im dlaka otpada u čupercima , naročito ako se pas nije redovno četkao i cešljao tokom godine.

Rase svilenkaste dlake (poput koker španijela i irskog setera) zahtevaju potpuno istu pažnju kao i oštrodlaki psi. Nekima naraste duga dlaka koju je potrebno redovno negovati . Rase koje zahtevaju veću pažnju su naravno one dugodlake.

KUPANJE: Učestalost kupanja zavisi od načina života psa, ako pas živi na svežem vazduhu, dovoljno je kupati ga dva do tri puta godišnje, ako živi u stanu možete ga kupati svako dva do tri meseca. Koristite šampon za pse, s obzirom da oni koji su namenjeni ljudima mogu kod njih izazvati alergije.

Da bi se izbegla ućebanost (zamršenost) dlake, potrebno je da razmrsite svaku dlaku pre kvašenja psa i zaštitite unutrašnjost ušiju čepovima od vate.

Psa koji ima ima neku kožnu bolest nemojte kupati a da se predhodno niste konsultovali s veterinarom. Štene može da se kupa od trećeg meseca, samo treba obratiti pažnju na sušenje(sušenje mora biti detaljno zbog zrdavlja vašeg šteneta!).

OČI: Jednom nedeljno, ocistite oko po ivici vatom natopljenom mlakom vodom ili kamilicom. Ako vašem psu suze oči (što se cesto dešava kod patuljastih rasa) to bi trebalo činiti svakodnevno. Ako pas mnogo suzi, i pritom se menja boja dlake, posavjetujte se s veterinarom.

ZUBI: Pas nije pošteđen kamenca i zbnih naslaga. Budite obazrivi, jer kamenac povećava rizik od infekcije. Redovno mu perite zube rastvorom sode bikarbone ili nekom abrazivnom pastom za pse. Možete isto tako polovinom limuna preći spoljašnju i unutrašnju stranu zuba. Ako uprkos vašoj nezi kamenac nastavi da se hvata i uzrokuje loš zadah, posetite veterinara.

NOKTI: Psi koji žive u stanu ne koriste dovoljno svoje nokte, pa ih treba odstraniti. Taj postupak je komplikovan i treba da se izvede specijalnom spravom sa sečivom, koja seče nokat umesto da ga zgnječi, što bi moglo da nanese bol psu. Ne treba seći živi deo nokta, roze boje koji je jasno obeležen na noktima bez pigmenta (svetlim noktima). Kod crnih noktiju treba pažljivo seći. Ukoliko, nepažnjom , oštetite koren, doći će do krvarenja. Zaustavite ga vatom natopljenom u 10% hidrogenu ili pomoću hemostatičke olovke.

ŠAPE: Proveravajte jastučiće na nogama, poravnajte dlaku izmedu prstiju da se ne bi umrsila. Redovno kontrolišite da li pas možda ima kamenčić , neki trn, parčence stakla i sl. između prstiju što može stvoriti bilo kakav problem (manje upale ili neku infekciju).

 

Izvor:svetzivotinja.wordpress.com, Foto:unsplash

  • data018