facebook

Grebanje mačke – Šta uraditi kada mačka grebe nameštaj?

 

Zašto mačke grebu i kako to sprečiti?

Mačke grebu iz više razloga:

1. Uklanjaju spoljne korice nokata i turpijaju/oštre nokte.
2. Ostavljaju miris na predmetima da ih obeleže.
3. Grebanjem prave vidljive znake tako da ih druge mačke vide.

Ako ne želite da mačka grebe nameštaj morate da joj date odgovarajuću alternativu kao što je za tu svrhu posebno napravljena grebalica, a takođe morate da naučite mačku kako da je koristi. Ona može da se napravi od talasastog kartona, materijala za zastiranje (itison i sl.) i od drveta. Ako mačka voli da grebe pod, onda joj dajte grebalicu koja može da se prostre po podu, a ako voli da se ispruži na zadnjim nogama, dajte joj visoku kulu na čijem vrhu je grebalica. Ako je mačka nenaviknuta na grebalicu, biće potrebno da je uvežbate tako da radije izabere grebalicu nego nameštaj.

To možete da postignete sledećom kombinacijom:

– Utrljajte valerijanu na grebalicu da biste privukli mačku.
– Pokažite mački kako da koristi grebalicu, tako što ćete da pravite odgovarajuće pokrete rukom dok vas ona posmatra (ne hvatajte je za šape da biste njima grebali, mačke ne vole da budu uhvaćene za šape, tako da time možete samo da je uplašite).
– Podignite mačku i odnesite je do grebalice kad god vidite da grebe na pogrešnom mestu.
– Poprskajte je vodom kad god grebe na pogrešnom mestu, a uvek je nagradite kada to radi gde treba.
– Prekrijte mesta koja mačka rado grebe dvostrano lepljivom trakom, ili nekim drugim sredstvom.

Metod uklanjanja kandži vrlo je diskutabilan. Ukoliko uklonite kandže mački koja slobodno boravi napolju uklonićete njen glavni odbrambeni mehanizam, uništićete njenu sposobnost da brzo pobegne od opasnosti, otežaćete pa čak i onemogućiti skakanje i penjanje, to može da ugrozi njenu ravnotežu, samim tim mačka može postati i deprimirana.

 

Izvor:mojaoaza.com, Foto:unsplash

  • data018