facebook

Lekoviti začini

 

Narodni lekovi: Lekoviti začini

Mnogi sastojci začina osim što hrani daju primamljiv miris i ukus imaju lekovito dejstvo na ljudski organizam. Zbog toga nije loše poznavati njihova lekovita svojstva i po potrebi ih pravilno iskoristiti kao prirodni lek. Izdvajamo nekoliko najdelotvornijih i najzdravijih.

Kim

Kim je jedan od najstarijih začina, a bio je popularan u drevnom Egiptu kao začcin i medicinska biljka. Upotrebljavao se protiv bolesti probavnog trakta, za lečenje kašlja i ublažavanje bolova. Ova biljka je korišćena i protiv alergija, upala, za jačanje metabolizma i boljeg izlučivanja tečnosti iz organizma, kao i protiv depresije. Istočni narodi su za nju govorili da leči sve bolesti, osim smrti!

Cimet

Cimet deluje kao sedativ i analgetik, snižava krvni pritisak i drži ga u ravnoteži. Stimuliše cirkulaciju pa se tradicionalno koristi za zagrevanje tela, često u kombinaciji sa đumbirom. Cimet pomaže pri opuštanju napetih i bolnih mišića i protiv prehlade. Eterična ulja cimeta deluju antivirusno, a upotrebljava se i kod lošeg varenja. Poznato je da mešavina meda i cimeta može izlečiti mnoge bolesti.

Đumbir

Poreklom iz tropskih predela jugoistočne Azije. Đumbir se koristi u svežem i sušenom stanju ili kao prah, za pripremu čorbi, jela od povrća, pirinča, sosova i kolača. Đumbir umiruje kašalj i prehladu, sprečava pojavu glavobolja i migrene, ima antiseptično dejstvo. Oblog od đumbira povećava cirkulaciju i širi krvne sudove, ublažavaja akutne i hronične bolove kod reumatizma, artritisa, kičme, stomačnih grčeva, kamena u bubregu i žučnoj kesi, zubobolje, asmatičnih napada, bronhitisa, zapaljenja jetre, prostate, ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva, ublažava napetost mišica.

Susam

Susam je izuzetno bogat kalcijumom i gvožđem. U ishrani se upotrebljava seme, kao dodatak jelima, hlebu, pecivima, poslasticama. Naročito je zastupljen u orijentalnoj kuhinji. Susam i jogurt za nadoknadu kalcijuma u organizmu: potrebno je potopiti jednu veliku kašiku susama u pola litra jogurta i ostaviti tokom cele noći. Ujutru napitak popiti na prazan stomak.

Biber

Potiče iz tropskih predela, a smatra se najpopularnijim začinom, zastupljenim u svim svetskim kuhinjama. Danas biber u ishrani upotrebljavamo gotovo svakodnevno. U obliku je zrna ili praha, a u upotrebi su crni, beli, zeleni i crveni biber. Najbolje je samleti ga tek pred upotrebu. Biber olakšava varenje hrane, podstice krvotok i ublažava simptome prehlade.

Beli luk

Koristi se uglavnom i najbolje u svežem stanju (iseckan, izgnječen ili isceđen) ili kao prah. Upotreba belog luka je veoma rasprostranjena. Poznato je da ima velike lekovite moći: snižava krvni pritisak, olakšava varenja, deluje kao antiseptik, antibakterik. Posebno se preporučuje kao preventiva protiv gripa.

Paprika

Bogata je vitaminom C i karotinom. Paprika sadrži više vitamina C od limuna. Ljuta paprika pročišćava creva, pospešuje cirkulaciju i znojenje, čisti znojne žlezde, unistava crevne parazite, rastvara krvne ugruške i olakšava apsorpciju hranljivih materija.

Lovorov list

Lovorov list poreklom je iz mediteranskih zemalja i ima aromatičan miris. Zbog toga se rado upotrebljava kao začin za jela sa mesom, supe i čorbe. Lovor umanjuje nadimanje stomaka i otklanja neprijatne mirise tela.

Ren

Lekoviti deo ove biljke jeste koren. Ren se uglavnom upotrebljava kao dodatak salatama, sa majonezom ili pavlakom i varivima. Posebno je delotvoran kod lečenja glavobolje, obolelih disajnih organa, upale sinusa i upale grla, zatim jača krvne sudove, ublažava dijabetes, snižava krvni pritisak, pojačava intelektualne sposobnosti i opštu vitalnost organizma.

Origano

Vrlo aromatičan začin koji ima opor i gorkast ukus. Najviše ga koriste u Italiji, Grčkoj i Španiji kao dodatak jelima od testa, povrća i pirinča. Efikasno je sredstvo za lečenje glavobolje, iznurenost, upale disajnih organa i prehlade, a olakšava varenje i smiruje želudačne tegobe.

Anis

U upotrebi je list i seme ove biljke a ukus joj je sličan mentolu. Dodaje se salatama, sosovima, jelima od povrća, čorbama, kao i testu i poslasticama. Anis olakšava varenje, smanjuje nadimanje stomaka, umiruje kašalj, glavobolju i deluje povoljno na centralni nervni sistem.

Mirođija

Ova aromatična začinska biljka koristi se kao dodatak čorbama, sosovima, varivima (posebno grašku i tikvicama), turšiji. Mirođija pojačava rad bubrega, ublažava grčeve u stomaku ako se od nje skuva čaj, jača otpornost organizma.

Peršun

Svima dobro poznat dodatak supama, čorbama, sosovima, prelivima. Bogat je vitaminima C, A, B1, B2 i E. Peršun snižava krvni pritisak, umiruje nerve, izbacuje otrovne materije iz organizma, čisti creva, ublažava bolove, leči bolesti srca. Koristi se i kao čaj.

Celer

U upotrebi je i list i koren, kao dodatak supama, čorbama varivima, sarmi i salatama. Ublažava reumatične tegobe i snižava krvni pritisak, pomaže probavu i apsorpciju, podmladuje, ublažava bol u zglobovima.

Bosiljak

Dodaje se jelima pri samom kraju kuvanja i ima veoma jaku aromu. Bosiljak umiruje, opušta, čak i uspavljuje. Olaksava varenje hrane i popravlja apetit. Koristi se kao čaj.

Ruzmarin

Najviše ga upotrebljavaju u Italiji, uglavnom za supe, čorbe, sosove, marinade. Ruzmarin ublažava umor i malaksalost, stimuliše krvotok i varenje.

Majoran

Aromatična začinska biljka koja se koristi u čorbama, varivu, pečurkama, jelima od sira. Sadrži vitamine A i C, a umiruje kašalj i prehladu.

Melisa

Zovu je i limun trava, jer miriše na limun. Koristi se kao dodatak supama, sosovima, za slatko i marinade. Ima dosta vitamina C, pa podiže otpornost organizma, umiruje nerve i popravlja san.

Kurkuma

Kurkuma, po izgledu slična đumbiru, danas se uglavnom upotrebljava kao zamena za skupi šafran u jelima sa pirinčom. Kurkuma je jak antioksidans pa je ovaj začin zato vrlo uspešan u borbi protiv raka i visokog nivoa holesterola. Ova biljka se smatra prirodnim antibiotikom, koji poboljšava varenje i reguliše crevnu floru, a preporučuje se i u lečenju psorijaze.

 

Izvor: priroda-leci-sve.com, Foto: unsplash