facebook

Zakerberg za 53 miliona dolara proširio svoje imanje na Havajima

 

Zakerberg za 53 miliona dolara proširio svoje imanje na Havajima. Još 600 hektara na Havajima, za koje je obećao da će ih „konzervirati“, kupio je Mark Zakerberg.

Kupovina vredna 53 miliona dolara, znači da milijarder sada poseduje 1.300 hektara na Kauaiju.

Osnivač „Fejsbuka” imanje je kupio od neprofitne organizacije „Vajoli” a sastoji se od tri parcele na obali, na plaži Larsens.

Put koji vodi do plaže nije bio uključen u prodaju i ostaje u javnom vlasništvu.

Na imanju su staništa više vrsta vrednih biljaka, brojnih ptica, plodno poljoprivredno zemljište…

„Uvereni smo da će Mark i njegova supruga Prisila odgovorno upravljati imanjem, i sada, i u budućnosti”, rekao je predsednik korporacije „Vajoli” Sem Pret.

Posle najnovije kupovine, Zakerbergovo zemljište na Havajima prostire se na 1.300 hektara.

Najpre je, 2015, kupio imanje od 700 hektara na Kauaiju, ali je naišao na probleme sa velikim brojem porodica koje su posedovale male parcele u okviru imanja. Vlasnici su potomci havajskih porodica koje su zemlju nasledile bez formalnih akata.

Zakerberg je pokušao tada na više načina da obezbedi vlasništvo nad problematičnim zemljištem, ali na kraju je odustao od tužbi i priznao je svoju „grešku” u lokalnim medijima.

Zemljište na njegovom novom imanju trenutno se daje u zakup „Paradajz ranču”, a Mark Zakerberg je rekao da ovog puta ne planira da pravi probleme ako se desi slična situacija sa domaćim stanovništvom kao posle prošle kupovine.

„Jasno nam je kako funkcioniše pravo nad zemljom ovde, za sada će zemljište ostati pod zakupom, i na njemu će se nastaviti aktuelne poljoprivredne aktivnosti”, izjavili su Mark Zakerberg i njegova supruga.

Pratite nas na Instagram-u i Facebook-u.

 

Izvor: Independent.co.uk, RTS, Foto: Pixabay

Copy link
Powered by Social Snap