facebook

Ugrožene vrste konja – Przevalski konj

 

Zoološki vrtovi spas su za ugrožene vrste. Zahvaljujući brojnim programima koje provode zoološki vrtovi, Przevalski konj ima svetlu budućnost.

Przevalski konj je ugrožena vrsta

Przevalski konj, izvorno iz Mongolije, gotovo je izumro 1960-ih zbog porasta broja domaće stoke, lova i bolesti. Preživeo je zahvaljujući činjenici da je uhvaćeno 13 preostalih grla koji su se kasnije u zoološkim vrtovima parili i uzgajali. Sredinom 80-ih godina prošloga veka preko 1,000 jedinki držano je u zoološkim vrtovima, a 1992. započela je reintegracija konja u Mongoliju. Grupa konja iz zatočeništva posebno je odabrana iz nekoliko zooloških vrtova i prebačena u pustinju Gobi. Godine 1999. Rođena je prva ždrebad na slobodi.

Kad je Przevalski konj galopirao stepama mongolske pustinje Gobi 1992. bio je to prizor koji se nije video još od davne 1960. godine. To što nekoliko stotina svetskih istinski preostalih divljih konja luta rodnom Mongolijom zasluga je, barem delomično konzervatora iz zooloških vrtova nekoliko europskih zemalja.

“Sad su zaista dobro. Ovo je sjajan primer u kom su zoološki vrtovi zaista napravili nešto značajno”, rekao je dr. Gerald Dick, direktor WAZA-e (The World Association of Zoos and Aquariums) sa sedištem u Ženevi. On je autor knjige “Building a Future for Wildlife” u kojoj se opisuje 25 sličnih priča o uspesima u povratku životinja u njihovo prirodno stanište zahvaljujući uzgoju i reintegracijskim programima u zoološkim vrtovima i akvarijumima u celom svetu.

“Katkad je to jedina opcija koju imate ako želite da spasete jednu vrstu, barem na neko određeno vreme dok se nadate da će se priroda promeniti”, dodaje dr. Dick. Danas su najugroženije brojne žabe i vodozemci. Gotovo jedna trećina je pred izumiranjem.

“Vodozemci su vrlo važan zadatak kog smo preuzeli na sebe”, kaže Dick. Zoološki vrtovi i akvarijumi su naravno, najbolji za zbrinjavanje životinja. Ali, takođe, je važna i njihova dostupnost javnosti: “Oko 600 miliona ljudi godišnje poseti zoološke vrtove, tako ih možemo izravno informisati i edukovati o životinjama. Jedan od najvažnijih zadataka je informisanje običnih ljudi, ali i političara”, napominje Dick.

Govoreći o Przevalskijevim konjima, dr. Dick je dodao kako nije sasvim jasno da li će oni uspeti da se nose s prirodnim, ali i surovim životnim preprekama. Ipak, prema njegovim rečima, konji su se jako dobro prilagodili.

 

Izvor: svetzivotinja.wordpress.com, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap