facebook

Kako na prirodan način ubrzati rast kose

 

Kako na prirodan način ubrzati rast kose? Imali ste lepu dugu kosu, koja vam je u jednom trenutku dosadila, pa ste se ošišali i onda za nekoliko meseci ponovno poželeli svoju staru, dugu kosu. Kada bi to bilo tako jednostavno da nam kosa izraste istom brzinom kao što smo je ošišali.

Ako ne želite ili nemate novca za veštačke nadogradnje, donosimo vam pet predloga pomoću kojih ćete na prirodan način ubrzati rast svoje kose.

1. Maska od paradajza

Ovo je definitivno jedan od najefikasnijih, ali i najmanje poznatih načina ubrzanja rasta kose. Osim što će ubrzati rast kose, ova će maska svakako i ojačati vašu kosu, zato je pogodna i za sve one koji imaju problema s opadanjem kose.

U posudici izmešajte sok od 3 paradajza, jednog žumanca i kašičice meda, pa dodajte malo vode. Mešavinu nanesite na polusuvu kosu posle pranja i ostavite da deluje 30-ak minuta. Posle toga isperite toplom vodom. Za najbolje rezultate, nanosite ovu masku jednom nedeljno tokom nekoliko meseci.

2. Vruće uljne masaže

Masaže uljima izuzetno su delotvorne za ubrzanje rasta kose, a takođe su korisne i za sjaj kose. Za ovu namenu, birajte samo prirodna ulja – kokosovo, od ruzmarina, maslinovo ulje itd.

Kada odaberete ulje koje vam najviše odgovara, umasirajte ga u teme i potom na glavu položite ostatak kose te sve zajedno umotajte celofanskom folijom ili plastičnom kesom. Ostavite da deluje barem 30 minuta. Telesna toplota koja će se u ovom slučaju emitiovati iz vašeg temena, prirodno će zagrejati ulje.

Ovaj tretman pomaže u stimulaciji temena i istovremeno poboljšava cirkulaciju, a samim time pospešuje rast kose. Pored toga može da vam pomogne i protiv peruti, hrani koren kose i vraća sjaj.

3. Ne plačite, luk stiže u pomoć

Verovali ili ne, i koliko vam god to čudno zvučalo, luk možda nije prijatelj vaših očiju, ali svakako je saveznik vaše kose. Ubrzaće rast kose, ali i obnoviti folikule.

Jedan crveni luk, četiri češnja belog luka i dva štapića cimeta stavite u posudu i prokuvajte u vodi. Ostavite da se ohladi do sobne temperature i tom tečnošću nakvasite celu kosu. Neka odstoji 15-ak minuta i potom isperite. Ovo bi trebalo da praktikujete svaki put kada perete kosu. Posle nekoliko nedelja, suze ne da će vam ići od luka, nego od veselja što imate tako bujnu, bogatiju, ali i dužu kosu.

Ne upotrebljavajte ovu metodu ako imate farbanu kosu jer luk može da ošteti boju. Dakle ova metoda je samo za one s prirodnom bojom kose.

4. Skidanje krajeva

Ljudska kosa u proseku izraste 12-15 centimetara godišnje. Ako imate oštećenu kosu i nejednake, rascvetale vrhove, to ne važi za vas, jer vaša kosa u tom slučaju neće ni imati prilike da izraste, a već će se samo rascvetati.

Redovnim potšišavanjem vaša kosa će ostati zdrava i sprečićete da se vaši oštećeni krajevi prošire do temena. Dakle, ako želite da vam kosa raste – “potšišavajte” je redovno, jednom mesečno ili jednom u dva meseca, u zavisnosti od težine oštećenja i podložnosti kose oštećenjima.

5. Zdrava ishrana – zdrava kosa

Ponekad najjednostavnije načine najlakše zaboravimo. Ono što uvek važi i to za sve tipove kose, svakako je da ako se zdravo hranite, vaše celo telo će biti zdravo, a samim time i vaša kosa. Vaša kosa bi najviše želela kada bi vaša ishrana uključivala celovite žitarice, orašaste plodove, šargarepu, jogurte, brokoli i puno voća, savetuje Female.

Minerali i proteini koji se nalaze u tim namirnicama pomoći će rast vaše kose jer i sama kosa sačinjava proteine. Zato, pobrinite se da vaša ishrana sadrži dovoljno proteina i kosa će vam biti zahvalna tako što će rasti kao luda i biti jako jako zdrava.

I ne zaboravite da kosa može da pati čak i ako ne spavate dovoljno. Ne kaže se bezveze beauty sleep – umorni vi – umorna kosa! Dakle, spavajte dovoljno, budite odmorni, i zamahujte svojom dugom kosom.

 

Izvor: smedia.rs, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap