facebook

Životinje sa neverovatnim moćima

 

Kao ljudi, možemo biti ponosni na našu supermoć – najrazvijeniji mozak u prirodi. Ali, postoje neke životinje sa isto tako neverovatnim supermoćima, neke na koje bi čak i Superman bio ljubomoran.

Ovo su samo neke od njih..

5. Besmrtnost i meduza (vrsta: Turritopsis nutricula)

Pročitali ste ispravno. Besmrtnost. Na svetu postoje meduze koje se nakon parenja vraćaju u doba maloletnosti. Ponavljanjem ovog procesa, naučnici veruju da Turritopsis nutricula može živeti zauvek.

Smatra se da je ova meduza jedina besmrtna životinja na planeti. Trik pomoću kojeg Turritopsis živi večno je proces koji se naziva transdiferentacija, koji pretvara jednu vrstu ćelije u drugu. Dok druge životinje mogu postići samo ograničen nivo transdiferentacije za regeneraciju određenih organa Turritopsi je jedina koja može regenerisati celo telo.

Nakon što je otkrila eliksir večne mladosti, ova malena životinja, koja je samo 5mm dugačka, postala je fokus mnogih studija morskih biologa i genetičara, kako bi saznali njenu tajnu besmrtnosti.

4. Ultrazvuk – životinja delfin

Činjenica: Ako ste trudni, mnogi egzotični vodeni parkovi vam neće dopustiti da plivate sa delfinima. Zašto? Delfini vole trudnice.

Delfini komuniciraju ultrazvukom, tako da oni mogu čuti, pored vašeg, i otkucaje srca vašeg deteta. Delfini smatraju trudnoću fascinantnom pojavom, i iako ne misle nikakvo zlo, okupiće se oko trudnice. Razlog zašto je trudnim ženama zabranjeno da plivaju sa delfinima, iako se čini da bi im upravo trebalo biti preporučljivo, je taj što bi se neke žene mogle prepasti kada svi delfini pojure prema njima – i tužiti vodeni park.

3. Super brzina – životinja: kolibri

Kolibri radi sve brzo. Imaju najbrži metabolizam u životinjskom svetu (osim insekata), mogu imati i do 1.260 otkucaja srca u minutu, i zamahnuti krilima do 70 puta u sekundi.

Ova neverovatna brzina je omogućila kolibriju da postane jedina životinja koja je sposobna da lebdi u vazduhu, pa čak i da leti unazad. Kao da im ova supermoć nije bila dovoljna, razvili su i dodatne: račvasti jezik, sposobnost da prežive u vreme nestašice hrane i sposobnost da lete preko 800 kilometara, a da se pri tome ne zaustave da bi spavali, jeli, ili se jednostavno odmorili.

2. Kamuflaža – životinja: hobotnica

One su najinteligentniji beskičmenjak na svetu, mogu odvojiti ruke od tela (da, hobotnice imaju ruke – a ne pipke), prskati mastilom, kretati se u savršenom ritmu sa podvodnim strujama, provući kroz najsitnije otvore, i najfascinantije od svega – kamuflirati se i potpuno nestati u deliću sekunde.

Kada oseti opasnost, hobotnica doslovno može promeniti oblik u trenutku. Vrećice žutog, crvenog, smeđeg i crnog pigmenta, koji se zove kromatofore, omogućuju im da promene boju tela. Dok zatezanjem određenih mišića transformišu teksturu kože koja može izgledati kao glatki okean ili hrapavi greben.

Pored svih supermoći koje hobotnice imaju, razvile su i dodatnu: Imaju tri srca!

1. Regeneracija – životinja: Aksolotl (Siredon pisciformis, ili Ambystoma mexicanum)

Zbog svog neobičnog izgleda: telo ribe, noge žabe i lice Pokemona, izgleda kao plod mašte nekog 3d modelera (slika sa početka strane). Ipak, Aksolotl je prava životinja.

Supermoć koju poseduju je ekstremno razvijen nivo regeneracije. Mnoge životinje mogu regeneristai delove svojih tela, ali aksolotl može regenerisati sve. Može regeneristati kompletna leđa, sve udove, oči, čeljusti, pa čak i srce. Ako vam to nije dovoljno impresivno: aksolotl može regenerisati i delove mozga! Ponekad čak, kada izgube nogu, regenerišu dve.

To nije sve. Aksolotl se bukvalno može kompletan obnoviti pomoću rezervnih delova drugih aksolotla – uključujući i njihove glave.

 

Izvor: pixelizam.com, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap