facebook

Prirodni lekovi protiv bolova u želucu

 

Boli vas želudac? Ovi prirodni, narodni lekovi će vas spasiti.

Želudačani problemi nisu nikome strani pogotovo nakon prejedanja uz nedovoljno česte obroke bez poželjnog voća i povrća.

Tokom svakodnevnih redovnih aktivnosti većina zbog brojnih obveza konzumira jedan ili dva obroka, što na kraju dovodi do nagomilavanja kilograma i opterećenja želuca i njegove osnovne funkcije.

Prema rečima prim. dr. sc. Tomislava Brkića, gastroenterologa, želudačane tegobe jedan su od najčešćih zdravstvenih poteškoća zbog kojih u novije vreme pojedinci traže lekarsku pomoć, a želudačane bolesti ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog načina života. Kao uzroke bolova u želucu stručnjaci navode najčešće okidače kao što su masna i začinjena hrana, neprekidna izloženost stresu, u pojedinim slučajevima neki lekovi i nezaobilazna Helicobacter pylori.

Kao što se simptomi od osobe do osobe razlikuju, tako pojedine osobe zbog iznenadne boli u želucu traže stručnu pomoć. Za druge će povraćanje i jaka nadutost biti glavni simptom zbog kojeg će otići na lekarski pregled. Ali, znak za uzbunu svakako je snažna bol u želucu koja se širi u trbušnu šupljinu uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici.

– Specijalističku obradu gastroenterologa treba zatražiti ako probavne poteškoće traju u kontinuitetu pa uz ordiniranu terapiju porodičnog lekara ne dovode do poboljšanja. Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora sa bolesnikom, detaljnog kliničkog pregleda, obično i ultrazvuka stomaka. Potom se, prema dogovoru lekara i bolesnika, mogu napraviti i dodatne pretrage – kolonoskopija, gastroskopija, laboratorijske analize. Jedan od najčešćih dijagnostičkih pretraga je gastroskopija. Pregled se izvodi u pacijenata sa simptomima nelagode ili boli u gornjem delu stomaka, mučnine, nagona na povraćanje, žgaravice ili teškoća u gutanju. Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale, čira ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika i definisanju daljneg lečenja i terapije.

Izbalansirana ishrana najbolji je oblik prevencije bolova u želucu, a mediteranska ishrana optimalno je rešenje. Dosta ribe, maslinovog ulja i izbegavanje masnoća balans je koji odgovara svakom želucu.

Čaj od kamilice, bosiljka, nane i kima

Jednu do dve supene kašike cveta kamilice prelijte sa 2,5 dl prokuvale vode, promešajte ostavite poklopljeno 15 min i nakon toga procedite i pijte u malim gutljajima. Na sličan način možete pripremiti i ostale nabrojene čajeve.

Čaj od koprive

Domaća kopriva idealno je rešenje za bolove u želucu. Zagrejte vodu i pre nego što proključa sklonite sa šporeta. Prelijte listove sveže ili suve koprive, poklopite i ostavite petnaestak minuta. Procedite i pijte polako.

Termofor sa vrućom vodom

Termofor koji ste napunili vrućom vodom i stavili preko odeće sigurno će pomoći da se mišići želuca opuste i bol smanji.

Čaj od kamilice, bosiljka, nane i kima

Jednu do dve supene kašike cveta kamilice prelijte sa 2,5 dl prokuvale vode, promešajte ostavite poklopljeno 15 min i nakon toga procedite i pijte u malim gutljajima. Na sličan način možete pripremiti i ostale nabrojene čajeve.

Med i cimet

Kašičica domaćeg meda sa malo praha kvalitetnog cimeta može umanjiti grčeve u somaku i osećaj nadutosti.

 

Izvor: vecernji.hr, Foto; freepik