facebook

Kako do mačkine ljubavi

 

Kako do mačkine ljubavi? Imate macu ali imate i problem sa poverenjem? Ne brinite nepoverljivost i oprez su im u prirodi. Mačke se razlikuju od pasa u velikoj meri i ne možete ih podjednako tretirati. Međutim, naučnici su nakon niza istraživanja otkrili načine kako da vas mačka zavoli.

Primenite drugačiji pristup

Dopustite da mačka priđe prva. Prema istraživanju švajcarskih stručnjaka, potrebno je pustiti mačku da preuzme inicijativu i priđe vam prva. Ovaj prvi korak je od velike važnosti. Studja je pokazala da mačke pre reaguju ukoliko ne obraćate pažnju na nju.

Pozdravite mačku kao mačka

Mačke se upoznavaju i pozdravljaju dodirivanjem noseva nosem. Oponašajte ovaj gest tako što ćete prst usmeriti ka mačijem nosu kako bi ga onjušila.

Maženje

Mace su osetljive na dodir i vole da se maze, pogotovo na određenim mestima. Istraživanja su pokazala da mačke najviše uživaju ukoliko ih mazite u predelu glave, odnosno čela i obraza.

Dajte joj prostora kada je nervozna

Ukoliko je mačka nezadovoljna, to će itekako pokazati. Ona to iskazuje siktanjem, grebanjem i griženjem. U takvim situacijama prekinite sa aktivnostima koje joj ne prijaju i povucite se. Ukoliko joj pokažete poštovanje, ona će zauzvrat ukazati poverenje.

Vodite računa o količini hrane koju poslužujete

Studije otkrivaju da vas mačka neće voleti više ukoliko je hranite više. Pratite njen tempo.

 

Izvor: osnovneskole.edukacija.rs, Foto: unsplash