facebook

Zašto ne treba jesti hranu na koju je sletela muva

 

Saznajte zašto ne bismo smeli jesti hranu na koju je sletela muva.

U novoj studiji koju su sproveli naučnici sa Penn State Eberly College of Science iz SAD-a naučnici su došli do saznanja da insekti prenose mnogo više bakterija nego što se to ranije mislilo. Dakle, nije dovoljno samo rukom oterati muvu koja sleti na našu hranu, već takvu hranu, prema mišljenju naučnika, uopšte ne bi smeli pojesti.

Naučnici su otkrili kako obična kućna muva na sebi može nositi bakterije salmonele, E Coli pa čak i bakterije koje mogu prouzrokovati čir na želucu i sepsu.

Budući da muve koje žive na području gradova prenose više bakterija od onih koje žive na seoskim područjima, stručnjaci preporučuju izbegavanje piknika u gradskim parkovima.

Dr. Donald Bryant je rekao: Ljudi već znaju da muve na sebi prenose određene patogene bakterije, ali nisu znali u kojoj meri. Verujemo da će ovo istraživanje otkriti mehanizam prenosa patogenih bakterija kojeg su možda zanemarili zdravstveni radnici. Sada ćete dva puta razmisliti hoćete li pojesti salatu od krompira koja je dugo stajala napolju. Možda bi bolje bilo ići na piknik u šumu, što dalje od urbane okoline.

U istraživanju su se koristile metode sekvenciranja DNK kako bi se proučili mikrobi unutar i na telu kućne muve (Musca Domestica) i brenkulje (Chrysomya Megacephala). Kućna muva, koja je prisutna svugde u svetu, na sebi je imala 351. vrstu bakterija, a brenkulja, koja se može naći u toplijim krajevima, 316. Naučnici su čak analizirali delove tela muva kao što su krila i noge. One verovatno pokupe bakterije sa izmeta i organskih materija u procesu truljenja koje su im potrebne za ishranu mladih.

Većina bakterija se nalazi na nogama, što znači da je dovoljno da muva samo kratko dodirne hranu pa da bakterije ostanu na njoj. Međutim, stručnjaci veruju kako muve mogu biti i korisne – mogu upozoriti na širenje bolesti ili se mogu poslati kao dronovi u potrazi za mikrobima.

 

Izvor:geek.hr, Foto:unsplash

Copy link
Powered by Social Snap