facebook

Zašto Amerikanci slave Praznik rada u septembru?

 

Praznik rada je državni praznik, stvoren u čast američkih radnika i njihovog doprinosa ekonomiji. Mnogi Amerikanci koriste taj dan da bi proslavili kraj leta i ovaj dan vuče korene iz radničkog pokreta sa kraja 1800-ih.

Tokom 1800-ih, industrijska revolucija bila je na vrhuncu, a mnogi Amerikanci su radili dvanaest sati, sedam dana u sedmici u surovim uslovima za niske plate. Čak su i mala deca radila u fabrikama. Doslovno nijedan poslodavac nije svojim radnicima obezbeđivao bolovanja, plaćene dane odmora ili zdravstvene beneficije.

Kako su se radnici više organizovali unutar radničkih sindikata, počeli su protestovati protiv loših i nesigurnih radnih uslova i lobirati za više beneficija od poslodavaca. Potez kojim su priznati radnici i praznik započeo je u vladama država koje su jedna po jedna donosile zakone kojima se odaje počast običnom radniku. Američki Kongres je kreirao federalni praznik, 28. juna 1894. godine, označavajući prvi ponedeljak u septembru kao Praznik rada.

Koja je razlika između Praznika rada i Prvog maja

I Praznik rada i Međunarodni dan radnika, ili Prvi maj, odaju počast običnom radniku. Prvi maj, koji se obeležava u većini industrijskih zemalja sveta, započeo je zbog događaja u Sjedinjenim Državama.

U maju 1886. godine, radnici su održali demonstracije na čikaškom Haymarket Squareu, kako bi se izborili za osmočasovno radno vrijeme. Na protestu je eksplodirala bomba u kojoj je poginulo sedam policajaca i četiri civila. Događaj se našao na internacionalnim naslovnicima, a dan je postao godišnja prilika za radničke proteste širom sveta.

Nakon afere Haymarket, snažan sindikalni pokret nastao je u Sjedinjenim Državama. Tokom godina, Prvi maj se sve više povezivao sa političkom krajnjom levicom, dok je Praznik rada, koji se obeležava u septembru, prepoznat od strane velikog broja opština i država.

Kada su Sjedinjene Države počele ozbiljno da razmišljaju o stvaranju nacionalnog praznika za radnike, američki predsednik Grover Cleveland nije želeo da odabere datum u maju zbog povezanosti sa bombaškim napadom na Haymarketu, pa je umesto toga izabrao alternativni dan u septembru.

 

Izvor: Glas Amerike, Foto: Pixabay

Copy link
Powered by Social Snap