facebook

Zanimljive činjenice o 1. maju

 

Zanimljive činjenice o 1. maju. Danas se širom sveta obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj, kao sećanje na velike radničke proteste održane u Čikagu 1. maja 1886. godine. Ako mislite da o Međunarodnom prazniku rada znate gotovo sve, evo i nekih činjenica koje su manje poznate:

Prva kapitalistička zemlja koja je slavila 1. maj bila je Nemačka

U aprilu 1933. godine, samo dva meseca nakon što su došli na vlast, nemački nacional-socijalisti proglasili su 1. maj “Danom nacionalnog rada” i državnim praznikom.

Proslave drugih političkih i društvenih faktora bile su zabranjene, a centralna masovna proslava održana je na Aerodromu “Tempelhof”. To se nastavilo do kraja postojanja Trećeg rajha.

Francuzi prijateljima i rodbini poklanjaju đurđevak

Pored tradicionalnih demonstracija, radnici Francuske imaju jedan prekrasan običaj. Naime, u skladu s običajem koji datira još iz doba burbonskog kraljevstva, iz vremena kralja Karla IX, Francuzi svojim voljenima, prijateljima i rođacima poklanjaju biljku đurđevak.

Jeste li čuli za “EuroMyDay”?

Promovisan od strane mreže feminističkih, antikapitalističkih i imigrantskih organizacija, grupa i kolektiva prvenstveno u zapadnoj Evropi, “EuroMayDay” se održava 1. maja kao i tradicionalni Praznik rada, ali je koncentrisan na borbu protiv nesigurnosti.

Poreklo vodi iz Milana, odakle se proširio na Barselonu, pa onda i na celu Evropu. Procenjuje se da tog dana oko 300.000 ljudi upozorava na nesigurnost na ulicama Evrope.

Amerikanci imaju svoj datum

Iako ceo svet, službeno ili neslužbeno, Praznik rada slavi 1. maja, Amerikanci imaju drugi datum. Njihov praznik je “klizni” i slavi se svakog prvog ponedjeljka u septembru, a zove se “Labor day”, odnosno Dan rada.

Ovaj praznik prvi put je proslavljen 1882. godine u državi Oregon. Nacionalni praznik je postao 1894. godine, a svi pokušaji da se prebaci na 1. maj, do sada nisu uspeli.

I dok mi u Srbiji tradicionalno roštiljamo na prvomajskom uranku, Francuzi, Španci i Italijani protestvuju, a Amerikanci kupuju.

Trgovci tvrde da je promet tog dana drugi najisplativiji u godini, odmah posle “crnog petka”.

Pratite nas na Instagram-u i Facebook-u.

 

Izvor: Nezavisne, Foto: Pixabay

Copy link
Powered by Social Snap