facebook

Pasterizovano ili sveže mleko

 

Pasterizovano ili sveže mleko? Mleko predstavlja hranu i lek, i veoma je važna namirnica za čoveka. Mleko je veoma dobar izvor u vodi rastvorljivih tiamina (vitamin B1), riboflavina (vitamin B2) i kobalamina (vitamin B12) dok ima malih količina niacina (vitamin B3), pantotenske kiseline (vitamin B5), piridoksina (vitamin B6), vitamina C i folne kiseline te se ne smatra glavnim izvorom ovih vitamina u ishrani.

Mleko sadrži znatne količine vitamina A, D i male količine vitamina E i K koji su rastvorljivi u mastima.

Nažalost mleko je veoma pogodna sredina za razvoj mkroorganizama pa su termičke obrade veoma važne u održavanju njegovog veka trajanja. Mleko u standardnom obliku skladištenja u marketima možemo pronaći kao sveže i pasterizovano. Razliku između navedena dva detaljnije obljašnjavamo u nastavku ovog teksta.

Pod svežim mlekom podrazumevamo sirovo mleko, odnosno sveže pomuženo. Ovakvo mleko može biti vrlo kvarljivo i puno bakterija, pa i pored toga naši preci su koristili ovakvo mleko i nisu imali nikakvih problema.

Nažalost, današnje krave od kojih dobijamo mleko se ne hrane na isti način kao i prošlovekovne krave, to jest hrane se jeftinom stočnom hranom i što je jako zanimljivo, iako su se higijenski standardi povećali, uslovi gajenja krava na farmama su se pogoršali, što znači da su i bakterije, bolesti i infekcije koje se pojavljuju na savremenim farmama mnogo gore nego nekada.

Razlog tome je i povećana potražnja za mlekom, što znači zapravo da jedna današnja krava mora biti u stanju da pruži 3-7 puta više mleka nego nekada. Takvi uslovi saznanja su naterali potrošače da kupuju pasterizovano mleko, popularno nazvano trajno mleko jer se mnogo teže kvari i može trajati mnogo duže od svežeg.

Pasterizovano mleko se dobija zagrevanjem na temperaturama nižim od 100 stepeni C određeno vreme, a nakon toga se hladi na temperaturi od 5 stepeni C. Ono što bi trebali da znamo za pasterizovano mleko jeste da boja i ukus mleka ostaju isti, ali dolazi do smanjenja sadržaja vitamina C. Takođe se smanjuje rastvorljivost nekih mineralnih materija i proteina.

Sterilizovano ili UHT mleko je najlošiji oblik mleka, iz razloga jer se često pravi od mleka u prahu. UHT je skraćenica za ultra-high-temperature. Obično se sprovodi na temperaturama od 135-142 stepeni C, u toku nekoliko sekundi.

To jest mleko u prahu se pomeša sa vodom, homogenizuje, ponovo steriliše i sipa u tetrapak ambalažu. Sterilizovano mleko obično sadrži manje masnoća, sklono je fermentaciji i kiseljenju, i predstavlja mleko od koga ne mogu da se prave drugi mlečni proizvodi, odnosno najnekvalitetniji oblici mleka. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, deci i starijim osobama ako ne unose proteine iz drugih namirnica (mesa, ribe i jaja).

 

Izvor: pkcrvenazvezda.org.rs, Foto: unsplash