facebook

Osam namirnica za bolji san

 

Osam namirnica za bolji san. Dobar noćni odmor regeneriše telo i pomaže da se sutradan osećamo i delujemo lepše i odmornije. Ali, kako se smiriti posle napornog i stresnog radnog dana, opustiti mišiće i utonuti u san? Pa, gricnite nešto!

Po majčinom savetu pre spavanja pijete šoljicu toplog mleka? Greška. Da li znate da vas ovaj napitak zapravo razbuđuje? Naime, proteini u mleku podstiču budnost, a masnoća usporava probavu, pa bi odmor mogao da vam bude isprekidan.
Da li onda postoji hrana koja uspavljuje ili pomaže da vam san bude prijatniji? Da, ali i nju tek malo gricnite jer prežderavanje pre spavanja ne pomaže kvalitetnom snu.

Pogledajte osam proverenih namirnica koje relaksiraju telo, umiruju živce i usporavaju ubrzani rad mozga:

1. Nemasne kokice

Pola sata pre spavanja pojedite malo kokica. Ugljeni hidrati će podstaći telo da ispušta serotonin i da se tako opusti. Ali izostavite masnoću, jer će premasne kokice usporiti varenje i izlučivanje serotonina.

2. Ovsena kaša i banana

Hormon melatonin podstiče san, ali stres i uzbuđenje mogu ometati ispuštanje melatonina. Kombinacija zobi i banana otvoriće put melatoninu.

3. i 4. Šoljica jogurta i dve kašike mlevenih oraha

Naučnici iz Slovačke davali su ljudima ili tri grama aminokiselina (lizina i arginina) ili placebo, pa su tražili da kasnije održe govor. Nivoi hormona stresa pokazali su da su govornici koji su dobili aminokiseline bili dvostruko manje teskobni za vreme i posle govora nego oni koji su uzimali placebo. Jogurt je jedan od najboljih izvora lizina, dok su orasi bogati argininom.

5. Semenke susama

Susam je jedan od najboljih prirodnih izvora triptofana, aminokiseline koja podstiče san. Ipak, ne preterujte s količinom – moglo bi da vam poremeti probavu. Najbolje ako sameljete nekoliko kašičica i pojedete uz jogurt.

6. Malo pereca

Perece su izvor ugljenih hidrata zbog kojih biste mogli da utonete u san, ali budući da istovremeno sadrže malo kalorija i masnoće, neće vas udebljati ili uzrokovati tešku probavu.

7. Decilitar nezaslađenog soka od višnje

Sok od višnje sadrži ugljene hidrate koji podstiču izlučivanje serotonina. Popijte ga sat pre odlaska u krevet. Ne preterujte s količinom jer bi inače nivo šećera u krvi mogao da vam poraste, a to bi rezultiralo razbuđivanjem.

8. Crvene paprike

Naučnici sa Univerziteta Alabama su pacovima dva puta dnevno davali 200 miligrama vitamina C i ustanovili da je gotovo zaustavljena sekrecija kortizola, hormona stresa. Crvena paprika je bogatija vitaminom C od većine drugog povrća i voća. Ojačaćete srce i zaštititi telo i od mogućeg napada raka i Alchajmerove bolesti.

Pratite nas na Instagram-u i Facebook-u.

 

Izvor: pressonline.rs, Foto; pixabay

Copy link
Powered by Social Snap