facebook

Neobične navike i zdravlje

 

Neobične navike i zdravlje. 

Šta se zapravo događa ako čupate dlake iz nosa?
Šta se događa ako na spavanje idete neopranih zuba?
Šta se događa ako gulite opekotine od sunca?
Šta se događa ako popijete čašu vina, a uzimate antibiotike?

Slavni Dr. Oz pojasnio je posledice nekih uobičajenih navika, kojima su mnogi skloni, kao što je čupanje dlaka iz nosa i odlazak na spavanje sa neopranim zubima.

Je li stvarno loša ideja guliti opekotine od sunca ili čupati dlake iz nosa? Doktor Mehmet Oz ovaj put otkriva posledice četiri uobičajene navike mnogih ljudi.

Šta se događa ako na spavanje idete neopranih zuba?

Ako to činite veoma retko onda to i nije neki veliki problem. Veći problem je taj što tokom noći za vreme spavanja naša usta postaju suvlja nego inače, a bakterije vole kad je suvo. Bakterije vole mračnu i vlažnu okolinu jer tada se množe. Ako preskačete pranje zuba, radije tu akciju preskočite ujutro nego pre spavanja. Dah vam neće biti svež, ali manje je štetno za zube nego ako ih ne operete pre spavanja.

Šta se događa ako gulite opekotine od sunca?

Nakon opekotina od sunca koža se počne guliti. Kad gulite vašu kožu možete oštetiti i onu kožu ispod tog gornjeg sloja. Obavezno koristite zaštitne kreme kad se izlažete suncu. Ako se dogodi da dobijete opekotine od sunca na kožu nanesite aloe veru. Na taj način ćete zaštititi onu mladu kožu ispod sloja koji se ljušti i nećete doći u iskušenje da sami gulite kožu.

Šta se događa ako čupate dlake iz nosa?

Ljudi vole prčkati po svom, odnosno unutar svog nosa. Ljudima govorim o trouglu smrti, to je trougao između nosa i usta. Ako sa tog dela počupate dlake, pojaviće se krv. Krv omogućuje bakterijama u vašem nosu da se množe. Budući da venama u području lica nedostaje ‘zaštitnih ventila’, bakterije teoretski mogu ući u krvotok i dovesti do infekcije negde drugdo u telu. Nemojte nikada čupati dlake iz nosa, savetuje slavni doktor.

Šta se događa ako popijete čašu vina, a uzimate antibiotike?

Ako pijete alkohol tokom uzimanja antibiotika, tablete će se i dalje boriti protiv bakterija. Ali, mešanje alkohola ss lekovima može uzrokovati nuspojave kao što su mučnina i vrtoglavica. Poznato je da kombinovanje nekih antibiotika i alkohola može imati ozbiljne posledice. U svakom slučaju, bolje je izbegavati alkohol dok ne budete dobro.

Pratite nas na Instagram-u i Facebook-u.

 

Izvor:magazin.net.hr, Foto:unsplash

Copy link
Powered by Social Snap