facebook

Kako je pronadjena kafa?

 

Kako je pronadjena kafa? Danas ćemo vam otkriti kako je pronađena kafa, a pre toga da vas “uputimo” i kažemo tačnu “definiciju” kafe. ..

Kafa, (arapski: kahva) je napitak sa prepoznatljivom aromom i ukusom, koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe, najčešće u vodi ili mleku. Kafa se obično služi topla. Ovo piće je veoma popularno u mnogim zemljama sveta. Kratko nakon konzumacije dolazi do blage nervne stimulacije što pojačava budnost, uzrokuje osećaj toplote, nesanicu, ubrzani rad srca itd.

Biljke kafe se uzgajaju u preko 70 zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim regionima Južne Amerika, Južne Azije, Indije i Afrike. Dve vrste koje se najčešće uzgajaju i koje imaju najveću potražnju su arabika, i manje sofisticirana, ali jača i izdržljivija – robusta.

Prema legendi, pre hiljadu godina nekog Etiopljanina privukao je prijatan miris iz jednog zapaljenog grma. Otkinuo je i sažvakao nekoliko bobica. Njihov ukus mu se toliko svideo da je od takvih bobica skuvao napitak – i tako je otkrio crnu kafu!

Znamo da su Etiopljani, u istočnoj Africi, prvi pili kafu. Do 15. veka to je bilo jedino mesto gde je rasla kafa. Odatle je kafa preneta u Brazil gde se danas proizvodi tri četvrtine ukupne količine kafe u svetu.

Tamo se nalaze najveće plantaže kafe. Na nekima od tih plantaža, koje se protežu kilometrima, raste više miliona grmova kafe. Kafa se u velikim količinama uzgaja u Venecueli, Kolumbiji, Gvatemali i Meksiku, a takođe i na nekim od zapadnoindijskih ostrva i na na Javi.

Imena moka i java potekla su od mesta u Arabiji. Posle toga, tokom dve stotine godina svet se snadbevao kafom iz Jemena, u južnoj Arabiji.

U 17. veku Holanđani su počeli da uzgajaju kafu na ostrvu Javi, odakle su tu biljku preneli u nekoliko drugih tropskih zemalja. Englezi su zasadili kafu na ostrvu Jamaika, a otuda je preneta i u Južnu Ameriku. Ubrzo je kafa postala omiljen napitak u Evropi i u Severnoj i Južnoj Americi.

Kafa uspeva u gotovo svim tropskim podnebljima, ali najbolje raste na visokom i suvom tlu. Takvo se podneblje i zemljište mogu pronaći u podnožju visokih planina u Brazilu.

Međutim, danas ti nazivi označavaju samo pojedine vrste kafe. I moka i java, na primer, rastu i u Brazilu, isto kao i vrste rio, santos ili minas. Najveća luka za izvoz kafe je Santos, u Brazilu.

Zrno kafe je zapravo semenka ili koštica ploda što liči na malenu trešnju. Plodovi kafe rastu na visokim grmovima sa sjajnim lišćem. Zrno kafe može biti celo ili sastavljeno od dve polovine koje su pljosnatim stranama okrenute jedna drugoj.

Premda u tropskim područjima divlje raste više od 25 vrsta kafe, samo dve daju plod koji ima onaj naročiti ukus kad se isprži. Kafa kao napitak obično se služi topla, i pravi se od prženih i mlevenih semenki koje rastu na stabljici biljke kafe.

Pratite nas na Instagram-u i Facebook-u.

 

Izvor: Zanimljivosti dana, Foto: pixabay