facebook

Evropska komisija: Do jula ćemo imati dovoljno vakcina

 

Evropska komisija: Do jula ćemo imati dovoljno vakcina. Evropska unija će do sredine jula uspeti da proizvede dovoljno vakcina da postigne svoj cilj imunizacije 70 odsto odraslog stanovništva, izjavio je Tijeri Breton, evropski komesar i čelnik radne grupe za vakcine EU.

Unija je odredila cilj od 70 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva do kraja leta, oslanjajući se na velik porast pošiljki vakcina koji će ubrzati kampanje vakcinisanja.

“Uvereni smo da ćemo uspeti da proizvedemo dovoljnu količinu vakcina kako bismo postigli cilj kolektivnog imuniteta, što znači 70 odsto odrasle populacije vakcinisane do sredine jula”, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište u razgovoru za grčke dnevne novine To Vima.

Evropska komisija je ranije ove nedelje objavila da očekuje unutar nekoliko dana dovršiti najveći svetski dogovor o nabavci vakcina, čime će osigurati do 1,8 milijardi doza Fajzerove vakcine za period od 2021. do 2023. godine.

Breton je kazao kako se očekuje da će u drugom kvartalu ove godine stići više od 400 miliona doza vakcina.

“Članice se moraju početi pripremati za ubrzanje vakcinisanja”, poručio je.

Dodao je da se proizvodnja vakcina u Evropi svakog meseca udvostručuje u 53 pogona za proizvodnju, pa da će do kraja godine godišnja proizvodnja narasti na tri milijarde doza.

Pratite nas na Instagram-u i Facebook-u.

 

Izvor: Nova, Foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap