facebook

Zdravlje i prečesto konzumiranje viršli, kobasica i salama

 

Šta se može dogoditi kada često jedete viršle, kobasice i salame?

Mesne prerađevine, poput viršli, kobasica ili salama, imaju mnogo kalorija, masnoća i soli. Redovnim konzumiranjem (što znači nekoliko puta nedeljno), dovodite svoj organizam u rizik od razvoja gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti i raka.

Sigurno ste već čuli da mesne prerađevine nisu dobre za vas, ali opasnost ćete najbolje shvatiti kada saznate koliko su zapravo nezdrave. Mesne prerađevine odnose se na sve mesne namirnice koje su prošle proces soljenja i hemijske obrade kojima im se produžuje rok trajanja.

1. Gojenje

Mesne prerađevine pune su soli, kalorija i masnoće. Previše soli u vašem telu dovodi do zadržavanja vode i nadutosti. Još ćete više soli i masnoće uneti u sebe ako ih jedete u sendviču, s mnogo sira, majoneza i sličnih dodataka.

Još jedan problem s mesnim prerađevinama i unosom mnogo soli i masnoće jeste što vam usporava sistem za varenje i čini vas tromim, pa ćete umesto da se prošetate i bavite se nekom aktivnošću, poželeti da odspavate.

2. Srčane bolesti

Zamislite kakav teret stavljate na svoje telo kada pojedete viršlu ili neko prerađeno meso. Dobiijate tri puta veću količinu soli nego kada pojedete sendvič s kuvanom piletinom. Zašto je previše soli toliko opasno? Zato što slabi vaše krvne sudove, a to vodi do srčanih bolesti.

Vaše telo ne može preraditi tolike količine soli. Zadržavanjem vode zbog nakupljanja soli povećava se protok krvi i tu dolazi do začaranog kruga – što je veći protok krvi, vaše srce će morati više krvi da šalje u vaše arterije – i tako će ih mnogo opteretiti.

3. Dijabetes

Istraživanja su pokazala znakove opasnosti u nitritima u mesnim prerađevinama. Stručnjaci za dijabetes kažu da nitriti smanjuju izlučivanje insulina i negativno utiču na nivo glukoze u krvi. Nedavno istraživanje na Harvardu pokazalo je da samo jedna porcija mesnih prerađevina dnevno (dve kriške salame ili jedna viršla) povećava rizik od dijabetesa za 29 odsto.

4. Rak

Švedski naučnici su otkrili da je među onima koji jedu mesne prerađevine povećan rizik od raka želuca. Dugogodišnja studija sprovedena na Havajima pokazala je da oni koji su najviše jeli mesne prerađevine imali 67 odsto veći rizik od raka gušterače u odnosu na one koji su ga jeli retko ili nikada.

Opšti savet stručnjaka je da mesne prerađevine ne jedete više od jednom nedeljno.

 

Izvor:magazin.net.hr, Foto:unsplash