facebook

Prirodni lekovi za glavobolju

 

Prirodni lekovi za glavobolju. Svi znaju da su narodni lekovi često efikasniji od hemijskih sredstava iz apoteke. Tako su naše bake primenjivale nekoliko metoda za ublažavanje glavobolje, koje i danas možete da isprobate pre nego što popijete neki analgetik.

Ove “bapske lekove” komentariše neurolog sa Moskovske medicinske akademije Sečenov, Jelena Akaračkova, a prenosi “Blic”.

Topla kupka

Ukoliko vas boli glava, korisna je topla kupka ili bar potapanje nogu u vrelu vodu 10-15 minuta.
Ako je glavobolja nastala zbog umnog i emocionalnog napora, taj metod će biti veoma delotvoran.

Takozvana tenziona glavobolja često se javlja kao posledica uznemirenosti i zabrinutosti. Stoga je bitno da se opustite i smirite, a topla kupka, naročito uz dodatak ulja od lavande, prosto je nezamenjiva u tom slučaju. Ona otklanja unutrašnju napetost, opušta mišiće, krv počinje pojačano da struji ka mozgu i glavobolja prolazi.

Beli luk

Narendajte nekoliko čenova belog luka i tu smesu držite na slepoočnicama 15 minuta.

Ovaj metod može da pomogne ženama koje pate od PMS-a, klimakteričnih tegoba, povećane razdražljivosti ili se brzo zamaraju.

Masaža

Mehanički možete otkloniti glavobolju masažom. Dovoljno je da desetak minuta neprekidno i lagano, bez preteranog pritiskanja, masirate nosnu kost u predelu između očiju.

I u ovom slučaju reč je o tenzionoj glavobolji. U takvim situacijama lagana masaža zaista daje dobre rezultate.

Ali ako se glavobolja javila zbog dugotrajnog naprezanja vrata i kičme na poslu, na primer, dok sedite za kompjuterom, to vam neće pomoći. Mnogo je korisnije da se pridržavate određenih saveta na radnom mestu.

Kupus

Uzmite veći list kupusa, izgnječite ga tako da malo pusti tečnost i prislonite na čelo i slepoočnice.

Sok od kupusa je bogat jonima kalijuma. Taj oligoelement doprinosi normalizaciji tonusa mišića i krvnih sudova, čime se veoma efikasno ublažava bol.

Kantarion

Supenu kašiku trave kantariona prelijte čašom ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta i pijte pomalo tokom celog dana.

Glavobolja se često javlja kod ljudi koji su neraspoloženi ili loše volje. Kantarion u tom slučaju može da bude delotvoran jer popravlja raspoloženje i doprinosi povećanju opšteg tonusa organizma.

Međutim, predoziranje ima određene nuspojave. Stoga se danas u apoteci kupuju gotovi preparati na bazi kantariona. Oni vam omogućavaju da izbegnete neželjena dejstva, a uz to ne morate da se mučite da ih pripremite kod kuće.

 

Izvor:mtsmondo.rs, Foto:unsplash