facebook

Kako prepoznati i lečiti upalu mozga

 

Kako prepoznati i lečiti upalu mozga? Upala mozga je takođe zarazna bolest. Uzrokuju je razne zarazne klice (virusi i bakterije). Virusi su češće uzročnici upale mozga.

Kada se javlja upala mozga?

Javlja se u toku dečjih zaraznih bolesti (ospice, kozice, zaušnci), kod naročito teških oblika dečjih zaraza.

Kako prepoznati bolest?

Bolest počinje temperaturom, nevoljnošću, glavoboljom, mučninom, povraćanjem i poremećajem svesti. Može postojati nesanica, ali i stalna pospanost. U toku bolesti javljaju se dvoslike (dvostruko viđenje), paraliza drugih živaca, prisilno zevanje i štucanje. Može doći i do pojave napada padavice (epilepsije), nevoljnih kretnji rukama i nogama (koreatske kretnje), smetnji sluha, ravnoteže i govora. Bolesnik je često promenljive svesti, javljaju se stanja straha, nemira, uzbuđenosti i žalosti. Može biti i u nesvestici (koma).

Upala mozga u ranom detinjstvu – ako se ne leči — dovodi do trajnih oštećenja mozga koja mogu biti uzrok padavice (epilepsija), duševne zaostalosti (slaboumnost, maloumnost) i raznih karakteroloških promena ličnosti.

Posledice upale mozga

Upala mozga je teška bolest, pa može ostaviti trajnih posledica u formi paralize, smetnji vida, sluha, govora i slabog sna.

Kako lečiti upalu mozga

Lečenje upale mozga antibioticima je bez većeg uspeha jer se na viruse ne može delovati tim lekovima. Uspešnije je lečenje upale mozga ako je izazvana drugim uzrocima. Važno je da bolesnik stalno miruje i da bude pod brižljivom negom. Pravilnom ishranom i vitaminima podižu se opšte odbrambene snage organizma, što može ublažiti tok bolesti. Ova bolest zahteva dug oporavak.

 

Izvor:kako.hr, Foto:unsplash

Copy link
Powered by Social Snap