facebook

Činjenice o znoju i kalorijama

 

Činjenice o znoju i kalorijama. Znojite se, ali se tešite da ćete vežbanjem po vrućini barem sagoreti više kalorija – i bez griže savesti pojesti krišku torte. Jeste li sigurni da razumete funkciju znoja? Pročitajte koje su najčešće zablude, a šta je istina kada je znojenje u pitanju.

Istina ili laž? Pogledajte navedene izjave i objašnjena uz njih:

Mi se neprestano znojimo

Tačno. Kroz kožu se neprestano ispušta vlaga kako bi se regulisala telesna temperatura, iako je to uglavnom toliko neznatno da ni ne primetimo. I to gotovo po celoj površini tela.

Ljudi najviše mogu ispustiti tri litra znoja dnevno

Netočno. Osoba u hladnijoj klimi može ispustiti i po jedan litar znoja na sat. U toploj klimi za sat vremena osoba može izlučiti između dva do tri litra znoja.

Vežbate li na vrućini sagorjećete više kalorija

Tačno. Srce se mora snažno naprezati kako bi održalo snadbevanje kiseonikom u mišiće tokom vežbanja kako bi poslalo dodatne pošiljke krvi na površinu kože kako bi temeperatura tela ostala u ravnoteži. Nažalost, razlika u potrošnji kalorija koja je nešto povišena za vrućine nije tako velika da bi se mogli nagraditi sladoledom. Prje je reč o kockici čokolade.

Kreme za sunčanje smanjuju znojenje

Netačno. Ne dajte da vas ovakve zablude sprečavaju od nanošenja zaštite protiv UV zraka. Kreme za sunčanje ne ometaju mehanizam znojenja, koji omogućava hlađenje organizma.

Sportski napici ne utiču na znojenje

Tačno. Znojenjem gubimo elektrolite koje treba nadoknaditi putem hrane i pića. Sportskim napicima možemo to brzo učiniti, ali imajte na umu da su ona često bogata kalorijama. Ne bi imalo smisla toliko se mučiti vežbajući i onda sve vratiti na staro za par gutljaja.

Telo radi pod većim naporom u vlažnoj klimi

Tačno. Koža se oslanja da je vazduh oko nas pomalo suv, na taj način vlaga iz našeg tela može lakše ispariti. Ako je vazduh vlažan znoj teže isparava. Zbog toga telesna temperatura ostaje povišena pa je teže obaviti i lakšu fizičku aktivnost.

Dok vežbate po vrućini važno je omogućiti uslove za hlađenje tela. Nosite prozračnu odeću svetle boje.

 

Izvor:net.hr, Foto:unsplash