facebook

Rusija vodi istragu protiv Jutjuba zbog zloupotrebe dominantnog položaja

 

Rusija vodi istragu protiv Jutjuba zbog zloupotrebe dominantnog položaja.

Rusija je objavila danas da otvara istragu protiv Gugla i njegove video platforme Jutjub (YouTube) zbog zlopuotrebe dominantnog položaja, u najnovijem sporu ruskih vlasti i digitalnih giganata.

Savezna antimonopolska agencija (FAS) saopštila je da je otvorila ovu istragu zato što su propisi o otvaranju, prekidu ili brisanju naloga Jutjuba i korisničkih zahteva „netransparentni, neobjektivni i nepredvidljivi“, što može da naškodi intreresima korisnika i ograniči konkurenciju.

„To dovodi do iznenadnih blokiranja i prekida naloga korisnika bez upozorenja i osnove za takvo delovanje“, navelo je rusko regulatorno telo.

Prema ruskom regulatoru istraga je pokrenuta posle prijave jedne nepoznate ruske organizacije Regionalnog centra internet tehnologija (Rotsit) koja se prestavila kao grupa koja brani interese ruskih korisnika interneta.

Ruske vlasti su poslednjih nedelja uputle više kritika američkim društvenim mrežama Tviter, Fejsbuk i Jutjub ali i kineskom TikToku, osuđujući njihovu svemoć i kritikujući njihovo ograničavanje sadržaja, posebno političkih.

 

Slušajte Radio Report. Najbolja, pažljivo birana muzika bez reklama 24/7. Kliknite OVDE i odaberite kanal koji vam najviše odgovara. Svi kanali Radio Report-a su potpuno besplatni, nisu komercijalni i služe samo za promociju pesama i različitih muzičkih pravaca.

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u.

 

Izvor: danas.rs, Foto: pixabay

Copy link
Powered by Social Snap