facebook

Koju hranu mačke ne smeju da jedu

 

Ovu hranu nikad ne smete davati mačkama.

Mačke često šmekaju ili jednostavno ukradu ljudsku hranu, ali bez obzira koliko se to nekome možda čini slatkim, postoji ozbiljna opasnost po njihovo zdravlje.

Suvo grožđe

Bez obzira koliko voleli suvo grožđe, nemojte ih nikad davati svojoj mački. Samo nekoliko suvog grožđa može imati smrtonosne posledice po mačku zbog njenih bubrega. Grožđe takođe nije preporučljivo davati mačkama. U slučaju da mačka negde drugo pojede suvo grožđe ubrzo će pokazivati nedostatak apetita, slabost, pa će sve manje vršiti nuždu.

Luk

Hrana sa lukom nije dobra za mačke. Postoji hemijski sastojak u luku koji uništava crvena krvna zrnca i može izazvati ozbiljnu anemiju kod mačaka. Kako se luk u raznoj ljudskoj hrani može naći i u prahu, treba dobro proveriti šta nameravate dati mački da jede.

Beli luk

S obzirom da i beli luk pripada u istu porodicu kao i luk, mačke i od njega mogu imati značajnih problema. Štaviše, otrovi koncentrisani u crnom luku još su jači u belom, stoga oprezno!

Sirova jaja

Niko ne bi trebao jesti sirova jaja, a naročito ne mačke. Rizik od salmonele ili neke druge bakterije jednostavno je prevelik da biste rizikovali ljubav tih grabljivica prema bilo čemu vezanom uz peradu. Belance je takođe potencijalno opasno jer sadrže sastojak koji kod mačaka značajno smanjuje mogućnost unosa vitamina B.

Alkohol

Možemo zamisliti da ste stali i rekli – prilično očito – ali bolje spomenuti alkohol nego ne spomenuti. I nemojte zaboraviti da neka jela u sebi imaju alkohol pa da mačke vole potajno jesti ono što ne bi smele. Kako su mačke puno manje od ljudi, imaju i značajno manju toleranciju na trovanje alkoholom.

Kofein

Nikad nemojte deliti svoj čaj ili kafu sa mačkom. Kofein izaziva dehidraciju, pa stimuliše srce i nervni sistem. Čokolada je posebno štetna jer sadrži sastojke i jednog i drugog.

Masnoća

Masnoća sa mesa nije problem za mačke dok su u pitanju male količine, ali ako preteraju, može doći do problema sa probavom, povraćanja i proliva. Najpametnije se držati hrane koju stručnjaci preporučuju.

Kosti

Kosti same po sebi nisu otrovne za mačke, ali nakon kuvanja ili pečenja lakše se lome i mogu oštetiti probavni trakt ili začepiti mačkina creva. Čak i sirove kosti su opasne za mačke, a među najgorima su pileće.

Mleko i šlag

Mačke postaju osetljive na mleko jednom kad odrastu. Posledice mogu biti proliev i dehidracija.

Avokado

Mačke su osetljive na avokado jer ima sastojak koji je vrlo otrovan za životinje. Štaviše, celo stablo je otrovno, pa nemojte mački dati da se igra čak ni korom avokada. Avokado će kod mačke izazvati probavne probleme, poteškoće sa disanjem, nakupljanje tečnosti oko srca. U nekim slučajevima to može dovesti do smrti životinje.

Najpametniji savet koji vam možemo dati je da hranite svojeg ljubimca kupovnom hranom za mačke umesto da joj dajete ostatke svojih obroka i da pazite da ni ona sama ne može doći do njih.

 

Izvor:tportal.hr, Foto:unsplash

Copy link
Powered by Social Snap